Kuhate li džem u velikoj posudi s debelim dnom neće vam se stvariti debeli sloj pri dnu tijekom kuhanja pa će i sam proces kuhanja trajati nešto kraće. Količina iz recepta dovoljna je za 4 i pol teglice džema, a kuhanje je trajalo nešto više od sat vremena uz vrlo malu količinu džemfixa. Uostalom, provjerite recept i uživajte u pripremi!
Džem od trešanja
Sastojci:
2 kg trešanja
500 g šećera
vanilija
sok 1-2 limuna
malo džemfixa
Priprema:
U lonac s debljim dnom ubacite očišćene trešnje, sok limuna i šećer te kuhajte dok se sve ne otopi i lagano zgusne. Po želji trešnje samo zgnječite da ostanu komadići ili ih ispasirajte (ja sam ih očišćene samo kuhala, i na pola kuhanja "promiješala" štapnim mikserom da minimalnu količinu usitni, a većina ostane u komadima). Sad prerežite i ubacite mahunu vanilije. Na samome kraju dodajte vrlo malo džemfixa, puno manje nego je navedeno u uputama. Kad je džem gotov ulijte ga vrućeg u sterilizirane staklenke zagrijane na temperaturi malo nižoj od 100 stupnjeva, dobro zatvorite, zamotajte u krpu/ručnik i ohladite. Od količine navedene u receptu trebali biste dobiti oko 4 i pol malih teglica jako ukusnog džema od trešanja s kojim ćete premazati palačinke.
Mousse od bijele čokolade
Sastojci:
300 g kvalitetne bijele čokolade
100 ml mlijeka
240 ml vrhnja za šlag
2 bjelanjka
3 žlice šećera
Priprema:
Na pari rastopite čokoladu pomiješanu s mlijekom pa ostavite sa strane da se smjesa ohladi. Istucite vrhnje za šlag mikserom da dobijete mekane vrhove, ostavite sa strane. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a zatim polako dodajte 3 žlice šećera kao da radite smjesu za beze kore. Nastavite tući dok smjesa ne postane sjajna, oko 3 minute. Stavite na stranu. Kad se čokoladna smjesa ohladila (mora biti mlaka), lagano je umiješajte u snijeg od bjelanjaka pa sve zajedno u šlag. Ovo činite laganim pokretima kako biste u smjesi zadržali što više mjehurića zraka, a čim ste gotovi pokrijte i stavite u hladnjak da se malo stisne (to će se dogoditi prilično brzo).
Palačinke
Sastojci:
2 jaja
400 ml mlijeka
240 g oštrog brašna
100-150 ml mineralne vode
malo soli
Priprema:
Sve sastojke za palačinke pomiješajte u jednoličnu smjesu pazeći da ne ostanu grudice i ispecite palačinke.
Tople palačinke premažite džemom od trešanja, preklopite i složite na tanjur. Preko stavite nekoliko kuglica moussea od bijele čokolade, pospite sve listićima badema i odmah poslužite.