Tijesto koje poznajete

Najbolje su s makom! Šufnudle su jelo iz bakine kuhinje koje morate naučiti raditi i sačuvati za buduće generacije

Foto: Ficlek
Najbolje su s makom! Šufnudle su jelo iz bakine kuhinje koje morate naučiti raditi i sačuvati za buduće generacije
30.11.2022.
u 10:18
Šufnudle, valjušci, krumpir flute, luleki... Bezbroj je imena, puno je i recepata (ovisno o regiji) ali osnova je krumpirovo tijesto koje koristimo i za pripremu njoki ili knedli uz male varijante.
Pogledaj originalni članak

Recept za šufnudle potječe iz Austrougarske, omiljene su slatke kombinacije s makom, džemom od marelica ili šljiva te orasima, ali rado se počastimo i sa slanim varijantama - s komadićima slanine i kiselim kupusom ili kao prilog uz fini gulaš.

Foto: Ficlek

Šufnudle s makom

Sastojci za tijesto:

1 kg krumpira

400 g brašna

2 jaja

malo soli

Za posluživanje:

malo ulja

mljeveni mak

krušne mrvice

šećer

Priprema:

Krumpir kuhajte u kori, kad je gotov pustite da se prohladi, uklonite koru i vilicom zgnječite krumpir u većoj posudi. Dodajte jaja, malo soli i dobro promiješajte. Sad postupno dodajte brašno u smjesu i miješajte. U jednom trenutku tijesto će postati gusto pa je vrijeme da ga krenete mijesiti kao tijesto za kruh. Pospite brašno po radnoj površini, prebacite na nju tijesto i do kraja ga umijesite. Kad ste gotovi, formirajte od tijesta dugačak tanki cilindar pa trgajte oblik šufnudli (valjušaka). U međuvremenu stavite na vatru lonac s vodom u koju ste dodali malo soli, neka zakipi dok vi formirate šufnudle pa ih odmah ubacite u kipuću vodu. Kad isplivaju na površinu, znači da su gotove. Izvadite ih da se ocijede, a za to vrijeme u veću tavu na laganu vatru stavite malo ulja, ubacite krušne mrvice i promiješajte pa dodajte mak i šećer. Kad je smjesa gotova, prebacite je preko šufnudli i pažljivo promiješajte. Poslužite odmah!

Napomena: U varijanti s orasima šufnudle možete samo uvaljati u mješavinu oraha i šećera, a mi volimo orahe sa šećerom pofuriti u vrućem mlijeku pa onda u njih uvaljati šufnudle.

Foto: Ficlek

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.