Za pripremu ove fantastične juhe potrebni su vam svježi i zdravi sastojci koje nije teško nabaviti u jesensko doba. Ovakva kremasta juha koju savršeno nadopunjuje hrskavi čips od čičoke može se poslužiti kao topla dobrodošlica kada vam dolaze gosti, slastan obrok djeci nakon škole ili u njoj možete uživati tijekom radnog dana. Dobar tek, budite kreativni i uživajte u plodovima jeseni!, poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Krem juha od čičoka
Sastojci:
1500 g čičoka
100 g celera
100 g crvenog luka
50 ml maslinova ulja
200 ml bijelog vina
1500 ml povrtnog temeljca
svježa majčina dušica
200 ml vrhnja za kuhanje
prstohvat soli
bijeli papar
kockica maslaca (po želji)
Priprema:
Presotirajte narezani luk, celer i čičoke na maslinovu ulju sve dok povrće ne uvene. Zatim podlijte bijelim vinom. Nakon što vino ishlapi, povrće zalijte temeljcem i dodajte nasjeckanu svježu majčinu dušicu. Nastavite kuhati sve dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar. Nakon što sve prokuha, juhu izmiksajte pomoću štapnog miksera. Naposljetku možete po želji dodati kockicu maslaca kako bi jelo postalo što kremastije.
Čips od čičoka
Sastojci:
3 komada čičoka
500 ml biljnog ulja
sol
Priprema:
Dvije ili tri čičoke dobro operite (nemojte guliti!) i narežite sjeckalicom na kolutiće 1-2 mm debljine. Ulje zagrijte na maksimalno 95 stupnjeva (ulje ne smije biti prevruće jer čičoka jako lako izgori). Kolutiće pecite 2-3 minute dok ne poprime žuto-zlatnu boju. Izvadite iz ulja, kolutiće stavite u papirnati ubrus da upije masnoću i posolite.