Možda nije najjednostavniji desert za pripremu, ali vrijedi svake potrošene minute u kuhinji! Gosti će biti oduševljeni kad na stol iznesete ova mala remek-djela.
Mont Blanc
Za meringu:
4 velika bjelanjka na sobnoj temperaturi
prstohvat soli
250 g šećera
3/4 žlice ekstrakta vanilije
Za prhko tijesto:
60 g hladnog maslaca
35 g šećera
1 jaje
80 g brašna
40 g mljevenih badema
Za diplomat kremu:
2 žumanjka
60 g šećera
20 g gustina
250 ml mlijeka
200 ml tučenog slatkog vrhnja
Za kesten-pire:
1,3 kg kestena
1 mahuna vanilije
3/4 šalice vode
1 šalica šećera
Pripremite meringu:
Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva. Podmažite lim za pečenje, pospite brašnom i označite 10 krugova promjera 8 cm. U velikoj zdjeli tucite 4 bjelanjka sa solju dok smjesa ne postane pjenasta. Umutite 2 žlice šećera dok smjesa ne dobije oštre, čvrste vrhove. Dodajte preostali šećer i vaniliju. Stavite u vrećicu za tijesto i napravite lijepe, male "suzice". Pecite ih oko 1 sat ili dok meringa nije čvrsta na dodir. Pazite da ne poprime smeđu boju tijekom pečenja, radije smanjite temperaturu. Prebacite na podlogu da se ohlade dok pripremate desert.
Pripremite tijesto:
Za tijesto miksajte maslac potom dodajte jaje, šećer, brašno i mljevene bademe. Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u prozirnu foliju i ostavite da odmara sat vremena u hladnjaku. Izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa izrežite krugove promjera 8-10 cm, po želji. Premjestite ih na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. pecite na 170 stupnjeva 12-15 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i ohladite.
Pripremite kremu:
Za kremu dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom pa dodajte gustin i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite na vatru do vrenja i dodajte žumanjke. Pažljivo miješajte dok krema ne poprimi izgled pudinga. Dobro je ohladite pa u nju dodajte 200 ml slatkog vrhnja kojeg ste prethodno istukli u čvrst snijeg. Premjestite u hladnjak do korištenja.
Pripremite kesten-pire:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Ogulite kestene, ostavite unutrašnju kožu i stavite u plitku posudu te pecite 10-15 minuta ili dok se koža ne osuši i lako guli. Utrljajte kestene u grubu krpu da biste uklonili ostatak kože. Stavite ih u zdjelu sa sjemenkama vanilije i vodom da ih pokrije te kuhajte na jakoj vatri. Smanjite toplinu, poklopite i pirjajte 25 do 30 minuta ili dok ne omekšaju. Izvadite sjemenke vanilije, kestene ocijedite, a zatim provucite kroz uređaj za izradu kesten-pirea. Istucite čvrsti šlag od potrebnih sastojaka.
Složite kolačiće:
Rasporedite podloge na poslužavnik pa na svaku stavite kuglicu od kesten-pirea. Preko kuglica premažite diplomat kremu u obliku planine i premjestite kolačiće u hladnjak na otprilike sat vremena da se sve dobro ohladi i stisne. Izvadite iz hladnjaka, ostatak kesten-pirea prebacite u dresir-vrećicu i izdašno ukrasite svaki kolačići tako što ćete napraviti malu planinu od kesten-pirea. Ukrasite suzicama od meringe i bobičastim voćem po želji.