Ove dvije vrste sjemenki jako su u trendu zadnjih nekoliko godina, a ljudi koji se zdravo hrane obavezno ih imaju u svom domu. Pune omega-3 kiselina, proteina i masti pozitivno utječu na zdravlje srca i probave, razinu šećera u krvi i mnoge druge stvari, piše Pink Villa. Možete ih vrlo jednostavno uklopiti u razna jela jer okus nije intenzivan - chia sjemenke nemaju baš nikakav okus, dok lanene imaju blago orašasti. Dodajte ih u jogurt, smoothie, zobenu kašu ili zdrave slastice kao zamjenu za jaja.
Ortoped otkriva što trebate raditi za zdrave zglobove:
Lanene, bijele ili smeđe sjemenke bademastog oblika rastu u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Naziv dlazi od latinskih riječi 'Linum usitatissimum' koje znače 'jako korisno'. Možete ih dodati u kruh, vafle, muffine i keksiće kao i u tekuću hranu poput smoothieja i jogurta. Smanjuju kolesterol, sprječavaju dijabetes, poboljšavaju zdravlje srca i kože, a i smanjuju simptome astme, upala i artritisa. Sadrže magnezij, bakar, cink, kalcij i kalij.
Chia su sitne, crno-bijele sjemenke ovalnog oblika koje dolaze od biljke Salvia hispanica. Mnogi ih miješaju sa sjemenkama bosiljka jer izgledaju vrlo slično. Kada je riječ o zdravlju, chia sprječava pretilost, dijabetes i bolesti srca. Odlične su za probavu i najbolji su alat kod detoksa. Sadrže isto što i lanene, ali imaju malo manje kalorija, a više vlakna. Također, imaju željeza i fosfora.
Bitno je napomenuti da bi lanene sjemenke trebalo usitniti, a danas već možete kupiti i mljeveni lan u trgovini. Ponekad se ne probave dobro, pa zadrže svoj cijeli oblik, a samim time i ne djeluju koliko bi trebale.