Vjerojatno imate svoj recept za grah s kiselom repom, ali vrijedi isprobati ovaj s bloga Mama, ja sam gladan jer tanjuri se prazne u rekordnom roku.
Grah s kiselom repom
Sastojci:
- 500 g kisele repe
- 500 g mladog graha ili grah koji se preko noći namakao
- 1 veća glavica luka
- 100 g domaće slanine
- 4 češnja češnjaka
- žlica koncentrata rajčice
- sol, papar, crvena paprika
- 3 lista lovora
Priprema:
Napravite pesto od slanine i luka pa stavite da se lagano dinsta na ulju miješajući. Odmah posolite i posipajte crvenom paprikom te dodajte lovorov list. Kada je skoro dinstano dodajte sitno sjeckani češnjak, promiješajte i zatim dodajte dobro ispranu kiselu repu (da nije previše slana) i oprani grah. Zalijte vodom da sve prekrije. Odmah dodajte koncentrat rajčice. Trebat će tijekom kuhanja nadolijevati vodom, ali ne previše da ne bude rijetko. Isto tako, kušajte stalno i dodajte začine prema ukusu: sol, papar, paprika…. Kuha se otprilike 45 minuta. Dodajte zadnjih 15 minuta kuhanja žličicu integralnog brašna rastopljenog u malo hladne vode kako bi dalo gustoću varivu.
Ma kakvo kuhanje repe 45 minuta! Ja je kuham uvrh glave 5 minuta i stavljam je na kraju. Ponekad čak i poslije zaprške! Ostalo nisam ni čitala:...