boja je bitna!

Neobičan savjet nutricionistice: 'Ako želite izgubiti kilograme promijenite boju svojih tanjura'

Foto: Pexels
Neobičan savjet nutricionistice: 'Ako želite izgubiti kilograme promijenite boju svojih tanjura'
06.08.2024.
u 11:30
Ova je metoda jednostavna i pristupačna, što je čini idealnom za sve koji žele poboljšati svoje prehrambene navike.
Pogledaj originalni članak

Jeste li ikada pomislili da boja vašeg tanjura može utjecati na količinu hrane koju pojedete? Nutricionistica Guna Bilande ističe kako odabir određenih boja tanjura može biti ključan u gubitku kilograma i kontroli apetita. Prema njoj, tanjuri u neonskim bojama, poput jarkih nijansi plave ili zelene, mogu pomoći u smanjenju apetita. Ideja je da te neobične boje stvaraju vizualnu disonancu, čineći hranu manje privlačnom i tako pomažući u smanjenju unosa, piše Mirror. 

Neobične boje tanjura mogu zbuniti mozak, čineći hranu manje privlačnom’, objašnjava Guna, ‘Ovaj trik može smanjiti osjećaj gladi i smanjiti porcije’. Istraživanja pokazuju da boje mogu utjecati na našu percepciju hrane i apetit. Hladne boje, poput plave i zelene, imaju smirujući učinak i mogu učiniti hranu manje privlačnom. To je dijelom zbog toga što se ove boje rijetko pojavljuju u prirodnoj hrani, pa naš mozak ne povezuje te boje s nečim ukusnim, što smanjuje našu želju za jelom, navodi studija BioMed Centrala.

VEZANI ČLANCI: 

‘Naš mozak prirodno favorizira određene boje hrane, a korištenje tanjura u neonskim bojama može narušiti te signale’, ističe Guna, ‘Plava boja, posebno, ima jak učinak na smanjenje apetita. S obzirom na to da prirodna plava hrana gotovo ne postoji, plavi tanjuri mogu biti vrlo učinkoviti u suzbijanju apetita’. 

Praktični savjeti za korištenje neonskih tanjura: 

  • Isprobajte plave i zelene tanjure: Počnite koristiti neonske plave ili zelene tanjure za svoje obroke, jer su ove boje najučinkovitije u smanjenju apetita.
  • Kombinirajte sa zdravom hranom: Poslužite manje porcije visokokalorične hrane na ovim tanjurima, dok ostatak tanjura ispunite zdravim opcijama poput voća i povrća.
  • Pažljivo jedite: Obratite pažnju na osjećaj sitosti i polako uživajte u svakom zalogaju. Vizualni učinak neonskih boja može vam pomoći da se osjećate zadovoljni manjim količinama hrane.

VEZANI ČLANCI: 

‘Neonski tanjuri mogu biti koristan alat za kontrolu veličine porcija i smanjenje ukupnog unosa hrane’, tvrdi Guna, ‘Žarke, neprirodne boje mogu zbuniti uobičajene signale u mozgu koji potiču apetit, čineći hranu manje privlačnom’. 

Guna također naglašava da je ova metoda jednostavna i pristupačna, što je čini idealnom za sve koji žele poboljšati svoje prehrambene navike. ‘Nema potrebe za skupim proizvodima ili kompliciranim dijetama. Samo promjena boje tanjura na neonske nijanse može napraviti značajnu razliku’, dodala je, ‘Ovo je mala, ali učinkovita promjena koja se lako može integrirati u bilo čiji način života’.

Nutricionisti savjetuju: Ove četiri namirnice trebate jesti ako želite smršavjeti

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.