Uradi sam

Nikad skuplji sladoled? Napravite ga sami! Ovo su jedina tri recepta koje ćete trebati kad se poželite rashladiti

Nikad skuplji sladoled? Napravite ga sami! Ovo su jedina tri recepta koje ćete trebati kad se poželite rashladiti
19.05.2022.
u 10:28
Mudra izreka kaže da sreću ne možeš kupiti, ali možeš sladoled – a to je ista stvar! Božanstveni desert koji dolazi u tisuću boja, oblika i okusa pa čak i u zimskoj varijanti simbolizira sve što je lijepo u životu: bezbrižno djetinjstvo, prve simpatije, najljepše ljetne uspomene, putovanja u daleke krajeve, prijateljstvo... Ali sladoled možeš i sam napraviti, i to najfiniji koji postoji.
Pogledaj originalni članak

Sladoled je većini najdraža hladna poslastica i njegov status apsolutnog vladara ljetnog perioda nemoguće je ugroziti. Ljeti gotovo da i ne prođe dan da se njime ne zasladimo, a jednako ga obožavamo jesti i zimi. U skladu s trendovima sve je popularniji domaći sladoled za koji točno znamo koje smo namirnice upotrijebili, a pritom se možemo poigrati s različitim okusima i aromama. 

Foto: Sanja Mijac/Domaćica

Sanja Mijac na svom blogu Domaćica oduševljava receptima, fotografijama i pozitivnom vibrom koja izvire iz svake riječi koju podijeli sa svojim pratiteljima.

Zamrznuti jogurt

Sastojci:

1 zamrznuta banana

200 g zamrznutih jagoda

450 g grčkog jogurta

nekoliko žlica javorova sirupa ili sladila po želji

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne postane kompaktno. Izlijte u posudu, prekrijte folijom ili poklopite te stavite u škrinju na hlađenje dok se ne stisne, otprilike 4-6 sati. Prije posluživanja zamrznuti jogurt malo ostavite na sobnoj temperaturi, otprilike pola sata, pa ga tada oblikujte u kuglice ili ga samo stavite u posudice. Poslužite s raznim preljevima, voćem ili po želji.

Možete koristiti i svježe voće, ne mora biti prethodno zamrznuto, ali meni je ovako finije. Također, ovakav zamrznuti jogurt možete staviti i u kalupe za sladoled pa jesti sa štapića.

Foto: Hleb & lale

Nevena Zelunka Cvijetić jedna je od najuzbudljivijih gastroblogerica u regiji, a njezin blog Hleb&lale u Hrvatskoj ima brojne obožavatelje.

Niceream

Sladoled:

2 zamrznute banane (narezane na kolutove prije zamrzavanja)

1 šalica zamrznutih višanja (bez koštica) x

1 žličica ekstrakta vanilije

200 ml kokosova mlijeka

75 g crne čokolade (min 75% kakaa)

šaka pečenih badema

šaka listića kokosa

Pesto od metvice, čokolade i suncokreta:

100 g crne čokolade (min 75% kakaa)

2 žlice meda

2 šalice listova svježe metvice

1/2 šalice pečenih sjemenki suncokreta

prstohvat soli

vode po potrebi  

*šalica = 250 ml

Priprema:

Zamrznute banane i višnje (također zamrznute) stavite u multipraktik i propasirajte nekoliko puta. Dodajte vaniliju i kokosovo mlijeko pa miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu. Prebacite u posudu u kojoj ćete zamrzavati sladoled. Izmiješajte dobro i stavite u zamrzivač na 3-4 sata. 15 minuta prije posluživanja izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite na sobnoj temperaturi da se malo opusti. Prije služenja, po želji, ukrasite čokoladnim pestom. Ako dodajete čokoladu, bademe ili kokos, dodajte prije zamrzavanja sladoleda. Pesto: Na pari otopite čokoladu pa je ostavite sa strane na sobnoj temperaturi dok miksate suncokret i metvicu. Ako je smjesa metvice, suncokreta i meda pregusta, dodajte po malo vode dok ne dobijete kremastu strukturu. Pomiješajte sve s otopljenom čokoladom i čuvajte u hladnjaku.

Foto: Zrinka Zekulić/Gladuša

Zrinka Zekulić autorica je bloga Gladuša čiji naziv sve govori – Zrinka obožava hranu i svoju ljubav i strast uspješno prenosi na brojne pratitelje.

Indijski Kulfi sladoled

Sastojci:

400 ml kokosove kreme

30 g očišćenih neslanih pistacija

40 g brezinog šećera (može i neki drugi zaslađivač)

1/4 žličice kardamoma u prahu

prstohvat šafrana

3 žlice vruće vode

2 žličice tapioke u prahu (može i neki drugi škrob)

prstohvat soli

Postupak:

Polovicu pistacija sameljite u prah, a drugi dio grubo nasjeckajte nožem za dekoraciju. Kokosovu kremu, prah kardamoma i šećer stavite u lonac i zagrijavajte. Šafran prelijte s 3 žlice vruće vode, pustite kratko da otpusti boju i dodajte ga zajedno s vodom u lonac. Pustite da sve zavrije pa smanjite vatru. Neka se kuha na laganoj vatri 15-20 minuta uz konstantno miješanje. Potom dodajte tapioku i nastavite miješati još 5 minuta dok se ne počne zgušnjavati. Na kraju umiješajte prah pistacija. Pustite da se ohladi prije punjenja u kalupe. Moj savjet je da veću zdjelu napunite kockicama leda, na led stavite manju zdjelicu sa smjesom i miješate dok se postupno na ohladi; potom punite kalupe. Vrh kalupa pospite grubo nasjeckanim pistacijama i stavite štapiće. Sve možete ostaviti u zdjelici u kojoj ste hladili i tako spremiti u zamrzivač, minimalno četiri sata.




 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.