Svatko već ima svoj recept za džem od jagoda, ali možda ove godine želite isprobati Jamiejev – stvarno je odličan!
Džem od jagoda
Sastojci:
500 g šećera s visokim udjelom visokog pektina (šećer za pripremu džemova)
1 mahuna vanilije
1 kg zrelih jagoda, opranih i očišćenih od listova
Priprema:
Prije nego krenete s pripremom džema, sterilizirajte staklenke i njihove poklopce kako biste se riješili svih bakterija. Najlakši način za steriliziranje staklenki jest onaj u pećnici – stavite staklenke i poklopce na lim za pečenje i zagrijte ih na oko 100 °C. Imate li dobru perilicu posuđa s vrlo vrućim ciklusom, možete ih i sterilizirati u njoj.
Krenite s pripremom džema: Mahunu vanilije prepolovite po dužini i ostružite sjemenke. Stavite sjemenke u lonac s jagodama i šećerom. Zgnječite sve gnječilicom za krumpir da dobijete lijepu kašu, ostavljajući nekoliko većih komadića jagoda da dodaju malo teksture. Stavite posudu na srednju vatru, zakuhajte i kuhajte oko 5 minuta. Ugasite vatru, pažljivo skinite pjenu s vrha džema i ostavite da se malo ohladi. Nakon 15-ak minuta podijelite džem u sterilizirane staklenke za džem. Ostavite da se potpuno ohladi pa poklopite staklenke i stavite ih u hladnjak. Nakon što je zapečaćen, džem će potrajati oko tjedan dana, ali sigurno će puno prije nestati!