natašte

Odličan razlog da čokoladu jedete za - doručak

Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
čokolada
Foto: Thinkstock
tamna čokolada
Foto: Thinkstock
Čokolada
Foto: Thinkstock
Čokolada
Foto: Thinkstock
Topla čokolada
22.10.2017.
u 16:38
Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare.
Pogledaj originalni članak

Slušali smo kako nam roditelji "prigovaraju" da prvo pojedemo večeru, a tek onda "slatko", ali dobra je vijest da kad je riječ o čokoladi, vrijedi obrnuto.

Čokoladu bismo trebali jesti ujutro, natašte, tvrdi stručnjakinja Megan Giller. Nakon buđenja i "beauty sleepa" i okusni pupoljci su, tvrdi Giller, odmorni i "čisti" za nove okuse. 

Ako  želite okusiti pravi okus čokolade, kušajte komadić po komadić. Megan, kao iskusna kušateljica,  predlaže da krenete s više vrsta čokolade, od one s najvišim udjelom kaka do one s najnižim, ili obrnuto, kako više preferirate. 

Napominje i kako je čokoladu dobro pomirisati prije nego je stavite u usta. Na taj ćete način dobiti dojam kakvog je okusa i prije nego vam se počne topiti na jeziku. 

Zašto je zdravo jesti tamnu čokoladu?

Zdravlje srca

Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola, piše Alternativa za Vas. 

Antidepresant 

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.

Riznica antioksidanata 

Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

Regulacija šećera 

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

Važni minerali 

Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GR
gradjaninhr
16:57 22.10.2017.

Nije istina da cokoladu treba jesti ujutro, pogotovo ne onu tamnu sa 50% i vise kakaa, jer onima sa niskim tlakom moze jos dodatno sniziti tlak sto nikako nije dobro. Sve ostalo vezano uz tamnu cokoladu posebno onu sa 72% kakaa i vise je istina.