Kolači Petre Jelenić

Omiljena hrvatska slastičarka podijelila svoj recept za raspucance – sigurni smo da ga želite imati!

Omiljena hrvatska slastičarka podijelila svoj recept za raspucance – sigurni smo da ga želite imati!
19.12.2022.
u 07:49
Bilo koji blgadani da su u pitanju uvijek iskoristimo barem jedan recept Petre Jelenić. Uz savršenu rožatu po receptu najbolje hrvatske slastičarke na našem će se stolu pronaći i ovi raspucanci koje Petra priprema samo za Božić.
Pogledaj originalni članak

Čokolada, naranče, bademi, konjak… kombinaciju ova četiri sastojka teško je nadmašiti zato dobro provjerite količine u receptu i razmislite o tome da ih odmah poduplate. Kaže Petra Jelenić da ne zna jesu li joj draži mirisi koji se šire iz pećnice ili ipak dramatika prvog otvaranja pećnice kad se počnu napuhavati i pucati… Uživajte u pripremi ovih omiljenih blagdanskih keksića, evo i recepta!

Foto: Facebook

Raspucanci

Sastojci:

190 g čokolade, 60 % kakaa

40 g maslaca

korica 1 velike narance

1/3 žličice cimeta

60 g glatkog brašna

2 g praška za pecivo, nekog dobrog iz BiO ducana

75 g mljevenih badema/ lješnjaka

2 jaja

65 g light muscovado šećera

35 g konjaka ili Grand Marnier likera

Za oblikovanje:

150 g kristal šećer, Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske

150 g šećera u prahu, možete samljeti smeđi šećer

Priprema:

Čokoladu i maslac otopite na pari (nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla ne vruća). Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke. Sipajte u neku plitku u posudu (možete manji lim za pečenje obložiti plastičnom folijom), pokrijte folijom i spremite u hladnjak (Ili na balkon) da se dobro stisne. Najbolje preko noći.
Oblikujte kuglice po 5-6 komada (dovoljno je da budu promjera 2 cm jer će se napuhnuti). Prvo uvaljajte u jedan sloj kristal šećera pa “zakopajte” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Radite u “serijama” po 5-6 komada da smjesa ostane nakon kuglanja malo ljepljiva (šećer se bolje zalijepi). Bolje ih je raditi u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi/omekša no nemojte dodavati brašna ili posipati brašnom da bi spriječili ljepljenje. Radije vadite iz hladnjaka malo po malo smjese. Pecite ih 5-6 minuta na temperaturi180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati u sredini mekani na dodir. Dok ih slažete na lim za pečenje pazite na razmak jer se raspucanci tijekom pečenja malo napuhnu.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Recept omiljene hrvatske slastičarke

Pripremite rozatu prema receptu Petre Jelenić – najslađu od "tri sestre" koje su ovoga ljeta bile glavni hit u Zagrebu

Nema istinskog ljubitelja vrhunskih slastica koji tijekom lipnja i srpnja nije barem jednom svratio u zagrebački bistro Brokenship. Tamo se bez imalo grižnje savjesti uživalo u sljedovima Petrinih slastičarskih kreacija, od obavezne mak torte do rum babe, crème brûléea i savršene rozate koju sada možete i sami kod kuće pripremiti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.