Čokolada, naranče, bademi, konjak… kombinaciju ova četiri sastojka teško je nadmašiti zato dobro provjerite količine u receptu i razmislite o tome da ih odmah poduplate. Kaže Petra Jelenić da ne zna jesu li joj draži mirisi koji se šire iz pećnice ili ipak dramatika prvog otvaranja pećnice kad se počnu napuhavati i pucati… Uživajte u pripremi ovih omiljenih blagdanskih keksića, evo i recepta!
Raspucanci
Sastojci:
190 g čokolade, 60 % kakaa
40 g maslaca
korica 1 velike narance
1/3 žličice cimeta
60 g glatkog brašna
2 g praška za pecivo, nekog dobrog iz BiO ducana
75 g mljevenih badema/ lješnjaka
2 jaja
65 g light muscovado šećera
35 g konjaka ili Grand Marnier likera
Za oblikovanje:
150 g kristal šećer, Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske
150 g šećera u prahu, možete samljeti smeđi šećer
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari (nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla ne vruća). Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke. Sipajte u neku plitku u posudu (možete manji lim za pečenje obložiti plastičnom folijom), pokrijte folijom i spremite u hladnjak (Ili na balkon) da se dobro stisne. Najbolje preko noći.
Oblikujte kuglice po 5-6 komada (dovoljno je da budu promjera 2 cm jer će se napuhnuti). Prvo uvaljajte u jedan sloj kristal šećera pa “zakopajte” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Radite u “serijama” po 5-6 komada da smjesa ostane nakon kuglanja malo ljepljiva (šećer se bolje zalijepi). Bolje ih je raditi u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi/omekša no nemojte dodavati brašna ili posipati brašnom da bi spriječili ljepljenje. Radije vadite iz hladnjaka malo po malo smjese. Pecite ih 5-6 minuta na temperaturi180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati u sredini mekani na dodir. Dok ih slažete na lim za pečenje pazite na razmak jer se raspucanci tijekom pečenja malo napuhnu.