Jeste li više gladni kad je hladno?

Trebamo li zimi jesti više hrane? Evo što kaže stručnjakinja

shutterstock
03.01.2025.
u 08:00

Možda ste primijetili da vam se s padom temperature povećava apetit. Ili, na dan koji je hladniji od uobičajenog, osjećate da vam je teže utažiti glad. Čini se da to nije samo u vašoj glavi.

Hladnije vrijeme doista može učiniti da se osjećate gladnijima, a sasvim je prirodno jesti obilnije obroke tijekom zime ili hladnih dana u bilo koje godišnje doba, piše eatingwell.com. “Iako je svaka osoba drugačija, uobičajeno je da ljudi osjećaju veću glad kada je vani hladno,“ kaže Bri Bell, stručnjakinja za prehranu iz Toronta. “Jedan od najjednostavnijih razloga je taj što vaše tijelo treba koristiti više energije kako bi se održalo toplim u hladnijim uvjetima, osobito ako vas hladnoća tjera na drhtanje.“

Čak i ako živite na mjestu gdje zime nisu toliko hladne, učinak nižih od normalnih temperatura ostaje isti. Ipak, ne postoji mnogo dokaza koji bi to podržali. Prvo, iako doista trošite nešto dodatnih kalorija kako biste se ugrijali, ta količina je zanemariva, a pregled iz 2019. objavljen u časopisu Obesity Reviews navodi da postoji vrlo malo istraživanja o tome kako hladno vrijeme zapravo utječe na ukupni unos kalorija kod ljudi. Druga su istraživanja pokazala da kratkotrajno izlaganje hladnim temperaturama može povećati ukupnu potrošnju energije, ali postoji značajna varijabilnost među ispitanicima (što znači da različite ljude različito pogađa).

Još jedan potencijalni razlog za povećani apetit mogao bi biti način na koji hladnoća utječe na vaše hormone. Studija iz 2019., objavljena u časopisu Nutrition & Metabolism, otkrila je da su razine leptina (hormona koji pomaže u signaliziranju sitosti) više na toplijim temperaturama, a niže na hladnijima. No, pregled objavljen u časopisu Frontiers in Neuroscience objašnjava da promjene cirkadijskog ritma, rezultat kraćih dnevnih sati svjetlosti zimi, mogu utjecati na razinu brojnih hormona. Konkretno, razine leptina i grelina (hormona koji izaziva osjećaj gladi) fluktuiraju s godišnjim dobima.

Međutim, njihovi rezultati sugerirali su da razine leptina zapravo rastu zimi, dok razine grelina opadaju, suprotno nalazima studije iz 2019. Potrebno je više istraživanja kako bi se razjasnile povezanosti između godišnjih doba, temperatura i razina hormona, osobito leptina i grelina.

Unatoč tome, kako Bell kaže, vrlo je moguće da ćete osjećati veću glad kad je hladno, možda zbog blago povećanih energetskih potreba ili zato što se vaše tijelo doslovno zagrijava nakon jela. “Proces jedenja i probave hrane može zapravo blago povećati našu tjelesnu temperaturu, pa je prirodno da naše tijelo signalizira da jedemo više kao način održavanja topline,“ kaže Bell. Ovaj porast tjelesne temperature zbog probave događa se bez obzira na to što jedete, bilo da je to topla juha ili hladna salata. Međutim, jedenje ili pijenje nečeg toplog može imati veći učinak.

Još jedna hormonalna promjena koja bi mogla neizravno utjecati na razinu vaše gladi je smanjenje razine serotonina (hormona koji podiže raspoloženje) zbog smanjene izloženosti suncu zimi. Srećom, postoje namirnice koje vam mogu pomoći u borbi protiv sezonskog afektivnog poremećaja (SAD), koji je često prisutan zimi, uključujući jaja, ribu i cjelovite žitarice. Budući da ugljikohidrati povećavaju našu proizvodnju serotonina, prirodno je da zimi žudimo za više ugljikohidrata.

Iako su simptomi SAD-a češći zimi, postoje dani u svakom godišnjem dobu kada nam treba nešto zdravo što će nas oraspoložiti. Srećom, hrana koja podiže raspoloženje, poput ugljikohidrata, ribe, čokolade i bobičastog voća, može pomoći tijekom cijele godine. Umjesto da se borite protiv zimske gladi i žudnji, prihvatite ih. Bell preporučuje da obratite pažnju na signale gladi i sitosti, umjesto da jedete nesvjesno, kako biste svom tijelu pružili ono što mu treba.

Jedna jednostavna promjena koja bi vas mogla učiniti zadovoljnijima u hladnijim danima jest odabir toplih verzija svojih omiljenih namirnica umjesto hladnih. “Na primjer, zamijenite svoju uobičajenu salatu s malo pirjanog povrća kao prilog,“ kaže Bell. “I dalje jedete slične namirnice, ali na način koji će pomoći održati tjelesnu temperaturu i donijeti veću sitost.“ Dodatno, prigrlite “hranu za utjehu” poput variva, složenaca i jela od tjestenine, birajući recepte koji nude ravnotežu proteina, ugljikohidrata i masti (što pomaže i u zadovoljstvu okusom i fizičkom zadovoljstvu).  

Isprobajte trikove kako bi vam fritule ispale što ukusnije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije