Za pripremu je jako bitno da sve unaprijed nasjeckate/naribate kako bi u trenutku kad zagrijete wok, sve bilo spremno i nadohvat ruke, napominje Tanja Pastuović Klaić, u čijoj ćete verziji omiljenog azijskog jela sigurno uživati više puta.
Kung Pao piletina
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa (file)
Marinada:
- 3 žlice umaka od soje
- 1 žlica rižina vina
- 1 žlica sezamova ulja
- prstohvat soli
- 1 žličica gustina
- 50 ml vode
Umak:
- 4 žlice umaka od soje
- 2 žlice rižinog vina
- 50 ml vode
- 2 žlice šećera (ili meda)
- 2 žličice gustina
- 1 žličica hoisin umaka
Ostali sastojci:
- ulje za prženje
- 50 g kikirikija
- 3 češnja češnjaka, nasjeckanog ili naribanog
- 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
- 2 čili papričice
- ½ žličice sečuanskog papra
- 1 crvena paprika, narezana
- 2 mlada luka, narezana
Priprema:
Piletinu narežite na komade veličine zalogaja i stavite u zdjelu. Sve sastojke za marinadu dodajte piletini, sve dobro promiješajte i ostavite barem 20 minuta, poželjno i duže. Dok se piletina marinira, u drugu zdjelu dodajte sve sastojke za umak i dobro promiješajte. U zagrijani wok dodajte ulje, kad se i ulje zagrije dodajte kikiriki i pržite ga kratko, dok ne dobije lijepu boju. Izvadite kikiriki na tanjur i ostavite za kasnije. Sada u jako zagrijani wok, na istoj masnoći kratko pržite piletinu, oko 2-3 minute, dok ne dobije boju sa svih strana (nemojte staviti sve meso odjednom, radije pržite u par navrata). Meso vadite iz woka u tanjur i ostavite za kasnije. U wok sada po potrebi dodajte još malo ulja, pa kad se zagrije dodajte naribani đumbir i češnjak, brzo promiješajte pa dodajte čili papričice i sečuanski papar i nakon par sekundi narezanu papriku i mladi luk pa sve pržite 1 minutu. Vratite piletinu i kikiriki u wok, promiješajte i prelijte pripremljenim umakom. Miješajte par minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira. Maknite s vatre, pospite s malo narezanog mladog luka i poslužite s jasmin rižom skuhanom prema uputama na ambalaži.