Ova mekana i kremasta brioche peciva, još se nazivaju rimskim krafnama. tradicionalno se nadjevaju šlagom ali zapravo ih možete puniti kremom po želji. Brioche peciva su neodoljivo mekana i ukusna, a ova krema lagana i osvježavajuća. Nije preslatko i odlično paše uz šalicu kave. Oko peciva ima nešto više posla jer tijesto treba zamijesiti i ostaviti da fermentira u hladnjaku preko noći, pa sljedeći dan peći i puniti. Ali za brioche se uvijek isplati potruditi, kaže Tanja Pastuović Klaić. Imajte na umu da su peciva najbolja taj dan kad ih ispečete zato pozovite ekipu i u dobrom društvu uživajte u slatkim zalogajima!
Maritozzi
Sastojci za tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 5 g soli
- 100 ml mlijeka
- 7 g suhog kvasca
- 3 jaja
- 55 g šećera
- naribana korica 1/2 naranče
- 90 g maslaca, sobne temperature
Sastojci za sirup:
- 100 ml vode
- 50 g šećera
- 1 žlčica meda
- naribana korica 1/2 naranče
Sastojci za kremu:
- 400 g mascarponea, sobne temperature
- 250 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- vanilija
- naribana korica 1 naranče
- naribana 1 sjemenka tonke, po želji, možete staviti i malo više
Priprema:
Sve sastojke za tijesto, osim maslaca, stavite u zdjelu i miksajte nastavkom za tijesto 7-10 minuta na niskoj brzini. Kad se tijesto već odvaja od stranica zdjele, malo po malo dodajte maslac narezan na kockice. Nastavite miksati još par minuta, tijesto treba biti glatko, mekano i elastično. Izvadite tijesto iz zdjele, malo ga ručno mijesite i oblikujte u kuglu. Zdjelu lagano premažite uljem pa vratite u nju tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se na sobnoj temperaturi diže 1 sat, a zatim stavite u hladnjak i ostavite preko noći. Sljedeći dan tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite na 14-15 dijelova, svaki težine oko 55 g, pa oblikujte loptice. Stavite oblikovano tijesto u lim obložen papirom za pečenje i pokriveno ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi. Umutite jaje s malo vode pa premažite peciva. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite desetak minuta na 190 ºC (peciva trebaju dobiti lijepu boju kestena).
Za to vrijeme pripremite sirup i kremu. U posudicu stavite sve sastojke za sirup i na laganoj vatri kuhajte dok se šećer ne rastopi.
Pripremite kremu: mascarpone i vrhnje za šlag umutite sa šećerom u prahu, kad dobijete željenu teksturu dodajte vaniliju, naribanu tonku i koricu naranče. Stavite kremu u slastičarsku vrećicu. Peciva zarežite po sredini, pazeći da ih ne prerežete do kraja, premažite iznutra sirupom i napunite kremom. Špatulom zagladite kremu i pospite šećerom u prahu.