Ma, kakve krafne!

Zbog njih se čeka u redovima: Maritozzi su glavni hit ovih dana, evo kako ih pripremiti kod kuće!

Vigor Klaić
30.01.2023.
u 07:00

Glavni 'krivci' za maritozzi-ludilo su kreativci u Noelovoj pekarnici u centru Zagreba gdje već danima ne jenjavaju gužve zbog ove tradicionalne talijanske slastice bogate kremom. Maritozzi nestaju s polica u rekordnom roku pa je prava sreća ako uspijete ugrabiti svoj primjerak. Naša Tanja Pastuović Klaić napravila je svoju verziju koja je famozna, a recept dijelimo s vama.

Ova mekana i kremasta brioche peciva, još se nazivaju rimskim krafnama. tradicionalno se nadjevaju šlagom ali zapravo ih možete puniti kremom po želji. Brioche peciva su neodoljivo mekana i ukusna, a ova krema lagana i osvježavajuća. Nije preslatko i odlično paše uz šalicu kave. Oko peciva ima nešto više posla jer tijesto treba zamijesiti i ostaviti da fermentira u hladnjaku preko noći, pa sljedeći dan peći i puniti. Ali za brioche se uvijek isplati potruditi, kaže Tanja Pastuović Klaić. Imajte na umu da su peciva najbolja taj dan kad ih ispečete zato pozovite ekipu i u dobrom društvu uživajte u slatkim zalogajima!

Foto: Vigor Klaić

Maritozzi 

Sastojci za tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 5 g soli
  • 100 ml mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
  • 3 jaja
  • 55 g šećera
  • naribana korica 1/2 naranče
  • 90 g maslaca, sobne temperature

Sastojci za sirup:

  • 100 ml vode
  • 50 g šećera
  • 1 žlčica meda
  • naribana korica 1/2 naranče

Sastojci za kremu:

  • 400 g mascarponea, sobne temperature
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • vanilija
  • naribana korica 1 naranče
  • naribana 1 sjemenka tonke, po želji, možete staviti i malo više 

Priprema:

Sve sastojke za tijesto, osim maslaca, stavite u zdjelu i miksajte nastavkom za tijesto 7-10 minuta na niskoj brzini. Kad se tijesto već odvaja od stranica zdjele, malo po malo dodajte maslac narezan na kockice. Nastavite miksati još par minuta, tijesto treba biti glatko, mekano i elastično. Izvadite tijesto iz zdjele, malo ga ručno mijesite i oblikujte u kuglu. Zdjelu lagano premažite uljem pa vratite u nju tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se na sobnoj temperaturi diže 1 sat, a zatim stavite u hladnjak i ostavite preko noći. Sljedeći dan tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite na 14-15 dijelova, svaki težine oko 55 g, pa oblikujte loptice. Stavite oblikovano tijesto u lim obložen papirom za pečenje i pokriveno ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi. Umutite jaje s malo vode pa premažite peciva. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite desetak minuta na 190 ºC (peciva trebaju dobiti lijepu boju kestena).

Foto: Vigor Klaić

Za to vrijeme pripremite sirup i kremu. U posudicu stavite sve sastojke za sirup i na laganoj vatri kuhajte dok se šećer ne rastopi.
Pripremite kremu: mascarpone i vrhnje za šlag umutite sa šećerom u prahu, kad dobijete željenu teksturu dodajte vaniliju, naribanu tonku i koricu naranče. Stavite kremu u slastičarsku vrećicu. Peciva zarežite po sredini, pazeći da ih ne prerežete do kraja, premažite iznutra sirupom i napunite kremom. Špatulom zagladite kremu i pospite šećerom u prahu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije