Proljeće je u punom jeku, a vi još osjećate posljedice duge zime i nikako da se vratite u top formu. Očito vam je imunitet oslabljen pa se i dalje slabo nosite s bakterijama i virusima. A jednolična prehrana ga i dodatno slabi. Pomozite svom tijelu, osnažite imunitet – uzmite potrebne vitamine i minerale. Ključni nutrijenti za dobar imunitet su cink, vitamini C i D te obvezna tjelovježba ili šetnja prirodom.
Cink je mineral i jedan od najvažnijih nutrijenata za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Dokazano je da uzimanjem tableta cinka ili hrane bogate cinkom možete skratiti trajanje prehlade ako ih uzmete u roku od 24 sata od početka prehlade. Cinkom obiluju kamenice, pileća i teleća jetrica, svinjetina, junetina, sjemenke bundeve i sezama te orašasti plodovi.
Ako se odlučite za tablete cinka, pazite da ne pretjerate sa unosom jer previše cinka može imati isti učinak na tijelo kao i nedostatak cinka. Višak cinka može oslabiti imunitet. Iako neke tablete sadrže i do 50 mg cinka, dovoljno je 25 mg na dan.
Vitamin C je još jedan nutrijent koji ima važnu ulogu u imunološkom sistemu. Poznato je da tijekom infekcije tijelo ubrzano troši zalihe vitamina C. Također je poznato da leukociti sadrže velike količine tog vitamina. Vitamin D, ili popularni sunčev vitamin, proizvodi se u koži izloženoj sunčevoj svjetlosti. Ima ga u malim količinama u ribi, telećoj jetrici i žumanjku. Najlakši način na koji ćete obnoviti zalihe je da se izlažete suncu. Budite na otvorenom.