isprobajte!

Ostanite mladi: Doktor otkriva jednu vježbu koja može usporiti proces starenja

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
30.05.2024.
u 07:00
Ako ne želite izdvajati milijune svake godine u pokušaju da zaustavite proces starenja, postoji jedna posebna aktivnost koja dokazano usporava proces i - besplatna je.
Pogledaj originalni članak

Ako ste uporni u prkošenju zakonima prirode i želite zaustaviti proces starenja, onda liječnik ima vježbu koja bi mogla pomoći - bez panike, ne uključuje trčanje! Nitko ne želi ostarjeti, a posebno - osjećati se staro. Nije zabavno kada vam treba dan ili dva dulje da se oporavite od teške noći, koljena vam više ne podnose dobro napore i na kraju ćete doći u fazu u kojoj ustajanje iz kreveta više nije čak ni izbor koji nerado morate napraviti. piše LADBible. 

Ali, ako ne želite izdvajati milijune svake godine u pokušaju da zaustavite proces starenja, očito postoji jedna posebna aktivnost koja dokazano usporava proces i - besplatna je. U svom BBC podcastu pod naslovom Just One Thing, dr. Michael Mosley govorio je o dobrobitima Hatha joge.

Healthline opisuje hatha jogu kao 'skupni pojam za opisivanje mnogih najčešćih oblika joge koji se danas podučavaju na Zapadu' koji sudionici pokreću svoje tijelo 'polako', ali 'namjerno' u pozama kako bi 'izazvali snagu i fleksibilnost' dok se također fokusiraju na 'opuštanje i svjesnost' kroz 'kontrolirano disanje i držanje'.

Pa, dr. Mosley je primijetio da većina vrsta joge 'uključuje fizičke poze, kontrolu disanja i meditaciju' koje ako se redovito izvode 'smanjuju kroničnu upalu, što bi moglo pomoći u smanjenju depresije i tjeskobe, a neka nova uzbudljiva istraživanja sugeriraju da bi vam mogli koristi čak i na staničnoj razini’. 

Dodao je: ‘Postoje neka stvarno zanimljiva istraživanja koja sugeriraju da redovito bavljenje jogom može smanjiti kroničnu upalu - koja je povezana s bolestima srca i rakom - a također bavljenje jogom može poboljšati vaše raspoloženje, što bi vam moglo pomoći u motivaciji i pokrenuti druga područja djelovanja’. 

I postoje brojne studije koje to počinju znanstveno dokazivati. U 12-tjednoj studiji koja je provedena 2017. godine - a objavljena je u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity - sudjelovalo je 96 osoba uključenih u intervenciju načina života temeljenu na jogi i meditaciji kako bi se vidjelo kako to utječe na životni vijek stanica njihova tijela. Studija je otkrila da su joga i meditacija značajno smanjile stopu starenja stanica. 

Druga pilot studija iz 2017. uključila je pacijente s depresijom. Jedna grupa sudionika proučavala je povijest joge, a druga je aktivno sudjelovala u sesijama joge, obje po 90 minuta svaki tjedan. Rezultat? Studijska skupina je primijetila samo 10-postotno poboljšanje u razini depresije, u usporedbi sa 60 posto joga skupine koja se više nije smatrala klinički depresivnom.

A NHS čak piše o dobrobitima joge na svojoj web stranici, napominjući da istraživanje pokazuje da može koristiti za stanja mentalnog zdravlja kao što su anksioznost i depresija, uz bolove u leđima, kronični umor i krvni tlak. Također može pomoći u promicanju smirenosti, smanjenju stresa i napetosti, poboljšanju cirkulacije i tonusu mišića, fleksibilnosti, snazi ​​i izdržljivosti.

Dr. Mosley je rekao da postoje teorije da joga također može potaknuti našu mitohondrijsku funkciju - jedinice unutar naših stanica koje nam daju energiju. Profesorica Rima Dada, sa All India Institute of Medical Sciences u New Delhiju, dodala je da kada mitohondriji proizvode manje energije, to je zapravo uzrok funkcionalnog opadanja tkiva i tako počinjemo stariti.

Zaključila je: ‘Kroz naše studije otkrili smo da joga može poboljšati integritet mitohondrija kao i integritet nuklearne DNK. Ako se integritet mitohondrija poboljša, on proizvodi više ATP-a, više energije i time možete usporiti funkcionalno propadanje tkiva. Ako jogom možemo poboljšati integritet mitohondrija, smanjiti oksidativni stres i upalu, povećati ukupni antioksidativni kapacitet, zapravo možemo odgoditi ili usporiti stopu staničnog starenja, čime se smanjuje naša biološka starost’.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.