sezonski recepti

Otvaramo sezonu: Špageti s pestom od medvjeđeg luka danas nemaju konkurenciju na meniju

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Otvaramo sezonu: Špageti s pestom od medvjeđeg luka danas nemaju konkurenciju na meniju
18.03.2023.
u 07:01
Sezona medvjeđeg luka kratko traje i šteta bi je bilo propustiti. Naravno, u berbu treba ići samo ako ste sigurni da ga možete prepoznati – u svakom drugom slučaju, prepustite to onima koji znaju, a vi prošećite do tržnice i uživajte u odličnim jelima s ovom aromatičnom biljkom.
Pogledaj originalni članak

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je medvjedi jedu nakon zimskog sna. Medo zna što je dobro – divlji luk snažan je prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima. Uživajte u njegovim blagotvornim svojstvima uz ovo fino jelo kojeg ćete se teško zasititi.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Špageti s pestom od medvjeđeg luka

Sastojci:

  • 300 g špageta
  • 1/2 žličice soli

Za pesto:

  • 100 g listova medvjeđeg luka
  • 50 g badema
  • 50 g naribanog grana padano sira
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • za ukrašavanje: jestivo cvijeće

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Listove medvjeđeg luka dobro operite i stavite u posudu od blendera, dodajte bademe, naribani sir, posolite, popaprite i sve dobro sameljite uz lagano dodavanje maslinova ulja (količina ulja ovisi o tome koliko gust pesto želite dobiti). U kipućoj slanoj vodi skuhajte špagete, ocijedite, ali dio vode u kojoj se tjestenina kuhala ostavite sa strane. U posudu s ocijeđenom tjesteninom dodajte 3-4 žlice pesta i brzo promiješajte te po potrebi dodajte malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, kako bi jelo bilo kremastije. Poslužite ukrašeno jestivim cjetovima.

bez glutena i bez laktoze

Gladušin recept za 'bezgrešan' cheesecake ima dva trika koji poništavaju najčešće pogreške u pripremi

Želite cheesecake lijepe, kremaste strukture, a koji se pritom neće presušiti? Ključ je u pari koja se stvara u pećnici prilikom pečenja. Uz klasičan postupak oblaganja kalupa aluminijskom folijom i uranjanjem u lim napunjen vodom, voda će uvijek pronaći put i smočiti kekse u podlozi kolača. Radije stavite posudu punu vode na dno pećnice, a rešetku s kolačem iznad nje. Tako ćete dobiti željeni rezultat.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.