Patlidžan, nepravedno rijedak gost naših stolova, bogat je vitaminima grupe B, vitaminom C, kalcijem i kalijem.
Osim toga, sadrži terpene, sastojke koji sprečavaju pojavu tumora. Bogat je celulozom koja potiče rad organa za probavu, pektinom koji snižava kolesterol, kalijem koji normalizira krvni tlak i glikozidom, saponinom koji ima antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.
Kušajte humus s patlidžanom
Sastojci:
- 300 g patlidžana
- 2 češnja češnjaka
- 250 g kuhanog slanutka
- ¼ šalice paste od sezama
- 25 ml soka od limuna, 1 žlica vruće vode, 1 žličica kima, 1 žličica soli, 1 žličica chili umaka
Priprema: Patlidžan pecite u pećnici (na rešetki) sve dok mu korica ne postane tamnosmeđa. Zatim ga ohladite, ogulite i usitnite u multipraktiku.
U multipraktik dodajte slanutak, češnjak, pastu od sezama, sok od limuna, vodu, kim, sol i chili umak. Masu izmiksajte dok ne postane homogena i glatka. Ohladite je u hladnjaku, a potom poslužite s integralnim kruhom i ražnjićima od svježeg povrća.
>>Jeste li već u svoju prehranu uvrstili supernamirnicu br. 1 u svijetu?