Blagdanski stolovi bit će prepuni raznih delicija. Među raznim slasnim zalogajima u vrijeme blagdana je i sarma. Sigurno ste probali razne sarme, od svojih baka, mama, svekrvi, punica, prijatelja... I svaka je dobra. Neka nam se više sviđa pa uvijek pokušavamo doći do recepta. A recepata za sarmu je puno. Internet ih je prepun, kuharice također, pa vam puštamo da sami odaberete onaj najbolji za sebe.
Tomislav Špiček, poznati kuhar, i jedan od članova žirija kulinarskog showa "Tri, dva, jedan – kuhaj!" kaže da je kupus jedna od četiri najvažnije stavke koju treba imati na umu prije pripreme sarme.
"Za savršenu sarmu potrebno je nekoliko sastojaka, no od njih su bitnije ove četiri stavke. Prva je zelje, kupus. Nije svaki kupus za sarmu. Neka su bolja na salatu, za prilog… Uvijek preporučujem da odaberete svježe zelje koje ćete sami ukiseliti, jer ono ima poseban okus. Ako niste u mogućnosti kod kuće kiseliti zelje, kupite ga na placu kod kumica. Radije kupujem na tržnici, nego vakuumirano u supermarketima. Druga vrlo bitna stvar je meso.
Preporučujem da u sarmi koristite isključivo svinjetinu, a nikako mješavinu svinjetine i junetine. Prošetajte do mesara na tržnici i dopustite mu da vam izmelje dijelove svinjske plećke i vrata. Dimljeno meso je treća važna stvar, a daje posebnu aromu i okus, tzv. šmek jelu. Ljudima iz grada je četvrtu stvar gotovo pa nemoguća za izvesti. Sarma je najbolja kada se priprema na peći na drva, no, bit će odlična i ona koja se priprema na standardnom štednjaku. Samo ju je potrebno ostaviti da krčka 2-3 sata na laganoj vatri", kaže Tomislav Špiček.
Pogledajte i video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu
nije kupus nego zelje