Neke su tegle već pripremljene za zimnicu, a domaćice zasigurno još uvijek razmišljaju što će pripremati ove godine. Ali jedno je gotovo sigurno - bez ajvara zimnica je mnogima nezamisliva.
Svaka domaćica ima neki svoj recept kako ga pripremiti, neki rade makedonski ajvar po izvornoj recepturi, samo od pečenih crvenih paprika, bez dodatka patlidžana, dok neki drugi načini pripreme podrazumijevanju kombinaciju sastojaka u omjerima koje je domaćica već iskušala i prilagodila vlastitom ukusu kako bi dobila onaj - savršeni.
Neki kao svoj tajni sastojak u ajvar dodaju šećer, no, bilo bi dobro da to izbjegavate. Ajvar ne zahtijeva puno sastojaka, no priprema zahtijeva poprilično strpljenja kako biste dobili omiljeni ajvar za prste polizati.
Sastojci (za otprilike 4,5 kg ajvara)
10 kg crvene rog paprike
3 kg patlidžana
2-4 ljuta feferona (manje ili više po želji)
2-3 žlice alkoholnog octa
1-2 glavice češnjaka
1 l + 2 dcl suncokretova ulja
sol po ukusu koji ćete dodavati malo po malo
Priprema
Paprike operite i dobro osušite. Kako biste dobili onaj fantastični okus dima, pecite ih na roštilju na drveni ugljen. To je trik s kojim ćete si olakšati pripremu ajvara, ali i osigurati titulu "majstora ajvara".
Pečene paprike skinite s rešetki i poslažite na pladanj i prekrijte suhom krpom koju niste prali s omekšivaćem ( op.a namirnice povuku miris omekšivača pa izbjegavajte prati kuhinjske krpe kojima zamatate ili pokrivate namirnice). Nakon paprika pecite i patlidžane oko pola sata dok ne budu pečeni.
Ohlađene paprike ogulite i očistite od peteljki i sjemenki. Očistite i patlidžane i samljeite ih u blenderu. Smjesu, kojoj ste dodali oko 1 litru ulja i ocat, stavite u širok lonac i stavite na roštilj, ali ne na prejaku vatru. Stalno miješajte dok ne dobijete željenu gustoću, a začine dodajte negdje pred kraj pripreme. Svakako imajte na umu da je bolje začine dodavati po malo i pritom kušati nego dodavati odjednom kako ne biste pretjerali i upropastili sav trud.
Gotov, vruć, ajvar spremajte u prethodno oprane i osušene staklenke i koristite sterilizirane poklopce. Prije stavljanja poklopca možete ajvar u staklenci preliti vrelim uljem toliko da prekrije ajvar i da nema dotoka zraka u smjesu. Poklopcima zatvorite staklenke, pa ih zamotajte u stolnjak ili deku da se postupno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete spremiti na hladnom i tamnom mjestu.
Pravi ajvar je samo onaj po turskom receptu a kralj je pinđur.