Fine mahune

Ovo nisu recepti za mahune na koje su vas nagovarali kao klince: Tri gulaša za prste polizati!

Ovo nisu recepti za mahune na koje su vas nagovarali kao klince: Tri gulaša za prste polizati!
03.09.2019.
u 07:00
Vrijeme sezonskog povrća treba dobro iskoristiti, a jedno od nutritivno hranjivog i finog povrća su mahune. Možda vam na um padaju mahune koje kuhaju vaše mame, a mi vam donosimo tri recepta kako biste i sami uspjeli pripremiti gulaš od mahuna te iznenadili vaše bližnje svojim kuharskim umijećem.
Pogledaj originalni članak

Mahune su jedno od onih jela koje volite ili ne volite, no mi vam donosimo tri recepta za gulaš od mahuna koji će vam ugrijati i želudac i dušu.

Foto: Shutterstock

1. Gulaš s mahunama

Sastojci:

600 g mesa
2 mrkve
1 glavica crvenoga luka
1 peršin
200 g mahuna
2 krumpira
žličica soli
žličica mljevene paprike
žličica Vegete
žlica gustina
papra po želji
1 kockica za juhu
2 žlice masnoće

 Priprema:

1. Masnoću zagrijati i na to dodati sitno narezani luk koji se treba pirjati dok ne porumeni.

2. Dodati narezanu mrkvu, meso narezano po želji te posolite i pustite da se tako pirja dok meso ne omekša.

3. Zatim dodajte mahune, krumpir i ostale začine te ostavite još malo na tihoj vatri.

4. Dodati vode i staviti gustin pa kuhati do željene gustoće.

2. Pivski gulaš s mahunama

Sastojci: 

1 kg svinjske lopatice
190 g mahuna iz limenke
300 g luka
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice kumina
ulje
350 ml svijetlog piva
350 ml mesnog temeljca
30 g brašna
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica koncentrata rajčice
sol i papar

Priprema:

1. Meso narezati na kocke, luk nasjeckati i dodati u tavu na nekoliko žlica zagrijanog ulja te posoliti.

2. U zdjelici izmiješati brašno, mljevenu crvenu papriku, muškatni oraščić i kumin. 

3. Nakon otprilike 10 min prženja meso izvaditi, a na masnoću dodati luk te ga posoliti i pržiti dok ne omekša.

4. U tavu vratiti meso, dodati mješavinu brašna, mljevene crvene paprike, muškatnog oraščića i kumina. 

5. Nakon 5 minuta dodati koncentrat rajčice, uliti mesnu juhu, pivo, promiješati, poklopiti i kuhati na laganoj vatri. 

6. Nakon otprilike 75 minuta kuhanja dodati mahune i kuhati još 5 minuta.

3. Gulaš s mahunama i grahom

Sastojci:

1 kg teleće lopatice
3 žlice biljnog ulja
1 luk i režanj češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 l temeljca
300 g smrznutih zelenih mahuna
1 konzervirani bijeli grah
sol
papar
paprika
čili u prahu
1 kiselo vrhnje

Priprema: 

1. Meso popržite sa svih strana, a zatim smanjite vatru i dodajte usitnjen luk i češnjak. 

2. Nakon jedne minute ubacite koncentrat rajčice, papriku i čili u prahu. Doliti temeljac i kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 40 minuta te zatim dodati mahune. Poklopiti i kuhati još 20 minuta dok meso ne omekša. 

3. Zadnjih pet minuta dodati procijeđeni grah, sol i papar. Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja. 

Mi na Trešnjevački plac nismo išli po sastojke za gulaš, nego po ljubavne savjete:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
14:12 03.09.2019.

Slika govori jedno a recept drugo..uskladite se malo..