Mahune su jedno od onih jela koje volite ili ne volite, no mi vam donosimo tri recepta za gulaš od mahuna koji će vam ugrijati i želudac i dušu.
1. Gulaš s mahunama
Sastojci:
600 g mesa
2 mrkve
1 glavica crvenoga luka
1 peršin
200 g mahuna
2 krumpira
žličica soli
žličica mljevene paprike
žličica Vegete
žlica gustina
papra po želji
1 kockica za juhu
2 žlice masnoće
Priprema:
1. Masnoću zagrijati i na to dodati sitno narezani luk koji se treba pirjati dok ne porumeni.
2. Dodati narezanu mrkvu, meso narezano po želji te posolite i pustite da se tako pirja dok meso ne omekša.
3. Zatim dodajte mahune, krumpir i ostale začine te ostavite još malo na tihoj vatri.
4. Dodati vode i staviti gustin pa kuhati do željene gustoće.
2. Pivski gulaš s mahunama
Sastojci:
1 kg svinjske lopatice
190 g mahuna iz limenke
300 g luka
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice kumina
ulje
350 ml svijetlog piva
350 ml mesnog temeljca
30 g brašna
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica koncentrata rajčice
sol i papar
Priprema:
1. Meso narezati na kocke, luk nasjeckati i dodati u tavu na nekoliko žlica zagrijanog ulja te posoliti.
2. U zdjelici izmiješati brašno, mljevenu crvenu papriku, muškatni oraščić i kumin.
3. Nakon otprilike 10 min prženja meso izvaditi, a na masnoću dodati luk te ga posoliti i pržiti dok ne omekša.
4. U tavu vratiti meso, dodati mješavinu brašna, mljevene crvene paprike, muškatnog oraščića i kumina.
5. Nakon 5 minuta dodati koncentrat rajčice, uliti mesnu juhu, pivo, promiješati, poklopiti i kuhati na laganoj vatri.
6. Nakon otprilike 75 minuta kuhanja dodati mahune i kuhati još 5 minuta.
3. Gulaš s mahunama i grahom
Sastojci:
1 kg teleće lopatice
3 žlice biljnog ulja
1 luk i režanj češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 l temeljca
300 g smrznutih zelenih mahuna
1 konzervirani bijeli grah
sol
papar
paprika
čili u prahu
1 kiselo vrhnje
Priprema:
1. Meso popržite sa svih strana, a zatim smanjite vatru i dodajte usitnjen luk i češnjak.
2. Nakon jedne minute ubacite koncentrat rajčice, papriku i čili u prahu. Doliti temeljac i kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 40 minuta te zatim dodati mahune. Poklopiti i kuhati još 20 minuta dok meso ne omekša.
3. Zadnjih pet minuta dodati procijeđeni grah, sol i papar. Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja.
Mi na Trešnjevački plac nismo išli po sastojke za gulaš, nego po ljubavne savjete:
Slika govori jedno a recept drugo..uskladite se malo..