Opasne i odvratne

Ovo su stvari koje nikad ne biste trebali naručiti u restoranu

Foto: Thinkstock
Ovo su stvari koje nikad ne biste trebali naručiti u restoranu
15.09.2017.
u 09:25
Postoje neke namirnice koje bi u restoranima trebali izbjegavati jer bi se od njih mogli i razboljeti
Pogledaj originalni članak

Iako mnogi vole jesti u restoranima ili naručivati hranu, to ne znači da je ta hrana uvijek i najbolji izbor.

Postoje neke stvari koje u restoranima jednostavno nikada ne biste trebali naručivati jer biste se od njih mogli i razboljeti. Riječ je o namirnicama koje nisu svježe ili pak sadrže bakterije koje mogu utjecati na vaše zdravlje.

Stručnjaci za hranu zbog toga savjetuju da u restoranima izbjegavate naručivati piletinu ili škampe, račiće ili kozice jer je to meso na kojem se brzo mogu stvoriti bakterije salmonele, kao i brojne druge koje uzrokuju trovanje.

Stručnjakinja Victoria Vass savjetuje i izbjegavanje salate iceberg. Listovi salate, kaže ona, domaćini su raznih bakterija, a prije nego što dođe do vašeg stola prođe kroz mnogo ruku. Zato je velika mogućnost da sadrži i gljivice.

'Opasna' je i voda s okusom limuna koja sadrži kriške limuna u sebi jer, prema jednom istraživanju u kojem je testirano 76 limuna iz 21 restorana, čak 70 posto njih sadržavalo je bakterije. Osoblje restorana limun najčešće ranije nareže i spremi ga u plastične posude što je idealno za stvaranje bakterija.

Ne preporučuje se niti naručivanje morske hrane u restoranima koji nisu u blizini mora, ali ni srednje pečeno meso koje, prema stručnjacima, sadrži više mikroba od sirovog.

Upitno je i ulje tartufa koje naručuju oni malo debljeg novčanika, no nije riječ zapravo o tome nego o mješavini jeftinog maslinova ulja s kemijskom sintetikom napravljenom u laboratoriju, a ne u kuhinji.

Sladoled u restoranu također nije najbolja opcija jer se u većini slučajeva radi o jeftinom sladoledu iz supermarketa koji restoran prodaje po mnogo većoj cijeni.

Kada pak naručujete vino, bolje si priuštite cijelu butelju koju će konobar otvoriti pred vama nego jedan ili dva decilitra jer nikad ne znate koliko je vino koje ste dobili dugo stajalo otvoreno. 

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AU
austrougarskigeneral
15:08 15.09.2017.

znači sladoled nikako

DA
Dabiša
16:52 15.09.2017.

Pohano nikad izvan kuće, sve drugo je podnošljivo.

OS
osica
15:43 15.09.2017.

ma , ne idite uopće u restorane i ne dođite u napast , i biti ćete zdravi, a i nećete plaćati porez na nezdravu hranu, no sve to javite " mini staru" . Živte zdravo, jer ovi nas u zdrav mo zak .........Oduprite se, i čim bude prilika naplatite to " u zdrav mozak j............"