Tko prati djelovanje udruge JRE na ovim prostorima, ali i u ostatku Europe, znat će da sve što rade rade pod sloganom „Talent & Passion“ jer za njih je njihov poziv više od posla – on je opredjeljenje, način života, a prema svakom gostu odnose se kao da ga primaju u svoj dom. Ovu istinsku strast i predanost prepoznao je i Mastercard Hrvatska* te su udružili snage s JRE-om i zajedno osmislili projekt pod nazivom Passion Week, iza kojeg se kriju dani čistog hedonizma i uživanja u vrhunskoj gastronomiji po senzacionalnim cijenama. Projekt obuhvaća svih 16 JRE restorana u Hrvatskoj na način da svaki od njih tijekom 2 odabrana tjedna nudi poseban meni od 3 slijeda bez pića po cijeni od samo 700 kn za dvije osobe i tako gotovo do samog kraja 2021. godine.
Večera u Pelegriniju – prilika koja se ne propušta
U šibenskom Pelegriniju za sebe će reći da su već godinama puno više od samog restorana jer svoju kulinarsku filozofiju temelje na uspješnoj suradnji s malim hrvatskim proizvođačima što su još 2018. godine prepoznali iz najprestižnijeg globalnog vodiča za restorane dodijelivši mu prvu Michelinovu zvjezdicu, koju je Rudolf Štefan sa svojim timom uspješno obranio dvije godine zaredom. I dok istinski ljubitelji visoke gastronomije iz cijelog svijeta mjesecima unaprijed rezerviraju stol da bi uvijek iznova provjerili kako iz sezone u sezonu Rudolf Štefan kreativno prenosi sve ljepote i posebnosti terroira šibenskog zaleđa i Jadranskog mora, vama se pruža jedinstvena prilika da u okviru ovog hvalevrijednog projekta među prvima osjetite što su nam Štefan i ostatak njegova tima pripremili za sezonu koja je upravo počela. Na meniju vas očekuju tri senzacionalna jela: gof & krastavac, terina od inćuna i božanstveni desert jednostavna imena smokva & pistacio.
Passion Week u Pelegriniju počeo je 10. i traje do 24. svibnja, stoga požurite i rezervirajte svoje mjesto ispod zvonika katedrale svetog Jakova i uživajte u visokoj gastronomiji jednog od najvažnijih chefova s ovih prostora. – Passion Week by JRE i Mastercard savršena je prilika svima vama da se upoznate s ponajboljim restoranima uz pristupačne cijene menija za dvoje. U meni Passion Weeka uključena su tri slijeda iz našeg novog degustacijskog menija koji se temelji na gastronomskom bogatstvu šibenskoga kraja. Veselimo se vašem dolasku – poručuju iz Pelegrinija.
Foša i Zijavica – dva pogleda na svježu ribu
U zadarskom ribljem restoranu Foša, smještenom u bedemu lučice Foša podignute u 16. stoljeću, za sebe tvrde da su spoj iskonskog dalmatinskog i suvremenih trendova što svojim radom potvrđuje mladi talentirani chef Saša Began koji je na svoj meni nedavno uvrstio jela od dry aged ribe – radi se o metodi odležavanja ribljeg mesa kojom se mijenja tekstura ribe pri čemu meso postaje mekše, jestivije i probavljivije. Smisao je da meso omekša i da mu se struktura promijeni i namirnica u konačnici bude delikatnija. Osim toga, suhim zrenjem (dry aged) gubi se tekućina pa dobivamo koncentriraniji okus namirnice. U Hrvatskoj je ova metoda pripreme ribe tek uzela maha pa nema puno mjesta na kojima možete isprobati svoju omiljenu namirnicu pripremljenu na posve novi i drugačiji način. Na meniju restorana Foša očekuje vas dry aged riba: sashimi, orange ponzu, majoneza od ježa, chilli faden; filet divlje jadranske ribe sa sezonskim povrćem i dimljenim krumpirom te desert od skute sa svježim jagodama.
– Passion Week jedan je od mnogobrojnih projekta kojima unutar udruge JRE višu gastronomiju želimo približiti što većem broju ljudi. Zadovoljstvo nam je što nakon kratke pauze uzrokovane epidemiološkim razlozima nastavljamo s projektom u grupi s restoranima Pelegrini, Badi i Zijavica koja je novi član udruge i vjerujemo da će dati sve od sebe da se pokažu u najboljem svjetlu. Nadamo se da ćemo svim svojim gostima pružiti pravi gastronomski doživljaj koji ćemo na kraju večere zaokružiti jednim Mastercard poklonom – najavio je Saša Began, glavni chef restorana Foša u kojem od 10. do 24. svibnja možete uživati u Passion Week meniju.
U ovoj godini udruzi JRE pridružila se i konoba Zijavica, smještena na jednoj od najljepših plaža na Kvarneru u Mošćeničkoj Dragi. U Zijavici glavnu riječ vodi šarmantni mladi bračni par Stiven i Tea Vunić. Stiven, koji je ujedno i glavni chef Zijavice, dolazi iz obitelji koja više od 40 godina ribari u Kvarnerskom zaljevu. Odrastao je uz mreže, ribu, rakove, školjke, poznaje akvatorij i namirnicu, a otvaranje restorana u kojem kuha i koji vodi zajedno sa suprugom Teom logičan je slijed obiteljske linije. Na Passion Week meniju konobe Zijavica naći će se kvarnerski škamp s jabukom i celerom, romb s kupusom i celerom i desert od kuhanog tijesta s lješnjakom, a rezervaciju možete ostvariti u periodu od 10. do 17. svibnja. Poruka koja vas očekuje na stranici konobe Zijavica dovoljno govori sama za sebe: “Mi volimo konobe i hranu jednako kao i vi. Zato vas uslužujemo već godinama. Dobro došli u Zijavicu!”
Badi – sinonim za vrhunsku gastronomiju u Istri