Izbjegnite zimske 'radosti'

Donosimo savjete kako da izbjegnete gripu i prehladu

Foto: Tyre Extinguishers
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
27.10.2024.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Možda ipak ima šanse da ove godine izbjegnete gripu i prehladu. Evo nekoliko savjeta:

1. Budite tjelesno aktivni. Nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje su aktivnije imaju jači imunosni sustav, jer tjelesna aktivnost može povećati broj imunoglobulina, spojeva imunosnog sustava koji se prvi bore protiv infekcija.

2. Hranite se pravilno. Za pravilan rad imuno sustava neophodnim se smatra prisutnost cinka, željeza, bakra, selena, vitamina A, B6, C i E. Većina ovih nutrijenata nalazi se u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama

3. Uzimajte vitamine i minerale te biljne pripravke s imunomodulatornim djelovanjem. Ako ponekad nemate vremena za kvalitetne i uravnotežene obroke, osigurajte se dodatkom prehrani, posebice, vitaminom D, vitaminom C, beta glukanom, probioticima, prebioticima, postbioticima, cinkom, echinaceom i drugim korisnim biološki aktivnim tvarima.

4. Opustite se! Hormoni stresa, koji se luče kao odgovor na stres, oslabljuju imunološki sustav. To može biti i ključno objašnjenje za brojna istraživanja koja su ustanovila da loša psihološka stanja poput stresa, potištenosti i žalosti oslabljuju imunološki sustav.

5. Pazite na probavu. Zanemarivanje zdravlja probavnog sustava znači i zanemarivanje zdravlja imunosnog sustava. Naime, «dobre bakterije» u debelom crijevu i ravnoteža crijevne mikrobiote odgovorni su za cjelokupno zdravlje. Stoga, uvrstite dobar fermentirani mliječni proizvod i obilje vlakana u u svoju svakodnevnu prehranu.

TUŽNA SUDBINA PLEMIĆKOG DVORCA

Mali grof bio je omiljen među svojim vršnjacima. U školu je dolazio kočijom. A uz ovaj dvorac veže se i jedna legenda

Iako su ovi čvrsti, više od šest stoljeća stari temelji na kojima je izgrađen dvorac u Cerniku, preživjeli čak i tursko osvajanje, a sam dvorac preživio je Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat i potres koji mu je znatno oštetio krovište, pitamo se hoće li taj biser arhitekture preživjeti i nemar i zaborav, kako vlasnika, tako i hrvatskih institucija?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.