Gurmanski užitak, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, uskrsna potraga za pisanicama za djecu... samo su neka od iskustava koje i ovoga Uskrsa nudi kultni zagrebački hotel Esplanade. Uskrsne specijalitete, naravno, potpisuje poznata chefice Ana Grgić Tomić – a njih ove godine čine domaća šunka pečena u hrskavom kruhu, rillettes od patke, terina od guščje jetre, quiche sa šparogama i kozjim sirom, prepoznatljivi zapečeni Esplanadini štrukli, fina krem-juha od proljetnih šparoga, janjeća koljenica s pečenom palentom, juneći obrazi s ragoutom od lisičarki i heljde, teleći Wellington...
Iz neodoljivih delicija sa slatkog stola glavne Esplanadine slastičarke Mirjane Špoljar izdvajamo pak prhke tortice od sira sa šumskim voćem, sočnu tortu s bademima i čokoladnu tortu s makom, a za pravi uskrsni doživljaj tu su i tradicionalna Esplanadina pinca sa sušenim voćem i citrusima, prhka makovnjača i orahnjača te primamljiva čokoladna jaja. Mirjana Špoljar s nama je podijelila recept za pincu. Jedva čekamo da i sami prionemo na posao.
Pinca sa sušenim voćem i citrusima
Sastojci:
- 250 dag glatkog brašna
- 1 žlica oštrog brašna (za pripremu kvasa)
- 75 g maslaca
- 75 g šećera u prahu
- 3 žumanjka
- 2 dag kvasca
- pola prstohvata soli
- vanilija
- korica limuna
- 1,5 dl mlijeka
- 5 dag granuliranog šećera
- 10 dag kandiranog voća
- 0,5 dl likera Cointreau
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Rastopite kvasac s malo šećera, mlakog mlijeka i žlicom oštrog brašna. Ostavite da se diže na toplome 20-ak minuta. Nakon toga prosijte ostatak brašna, dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, otopljeni maslac, žumanjke i ribanu koricu limuna. Uz pomoć mlakog mlijeka umijesite glatko tijesto i podijelite ga na tri jednaka dijela. U sredinu pince utisnite kandirano voće koje ste prethodno prelili Cointreauom i ostavili 30 minuta da se marinira i upije ga. Oblikujte po želji jednu veću ili dvije manje pince te ostavite ih na toplom mjestu da se dižu 1 sat. Dignutu pincu zarežite mokrim škarama na vrhu na nekoliko mjesta te je premažite razmućenim žumanjkom i pospite granuliranim šećerom. Pecite pincu u ugrijanoj pećnici 30 minuta na 175 °C. Vrijeme pečenja može varirati zbog vrste pećnice.
Pazinski cukerančići
Sastojci:
- 5 jaja (3 cijela i 2 žumanjka)
- 35 dag šećera
- 1 vanilin šećer malo soli
- 1,5 dl ulja
- 15 dag maslaca
- 2,5 dag amonijaka za kolače
- 1 dl mlijeka
- 70 dag brašna
- malo ruma
- naribana korica naranče i limuna
- ekstrakt kruške
- malvazija
- 30 dag šećera za posipavanje
Priprema: Tri cijela jaja i dva žumanjka dobro izmiješajte sa šećerom u pjenastu smjesu. Dodajte naribanu koricu limuna i naranče te maslac sobne temperature, ulje i rum. Neprestano miješajući, u posudu s vrelim mlijekom dodajte amonijak da se stvori pjena koju ćete zatim umiješati u brašno. Potom dodajte smjesu s jajima i šećerom i zamijesite tijesto. Pustite ga da odstoji minimalno dva sata pa oblikujte cukerančiće u njihov specifičan "razgranati" oblik. Tijesto razvaljajte na valjčiće, izrežite na 20-ak centimetara duljine i zarežite "grančice". Cukerančiće savijte u polumjesece i pecite 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na temperaturi od 180 do 200°C, odnosno dok ne porumene. Ohlađene cukerančiće umočite u malvaziju, kvalitetno suho bijelo vino, a odmah zatim pospite krupnim šećerom. Prije serviranja ostavite ih da odstoje nekoliko sati dok se ne posuše.
VEZANI ČLANCI:
Torta od mrkve
Sastojci:
- 175 ml biljnog ulja
- 75 g grčkog jogurta
- 3 velika jaja
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 200 g brašna
- 250 g smeđeg šećera
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 2 čajne žličice cimeta u prahu
- 1/4 čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- 200 g naribane mrkve
- 100 g grožđica
- 100 g usitnjenih pistacija
Za glazuru:
- 100 g maslaca
- 200 g šećera za glazuru
- 100 g krem-sira
- 100 g marcipana narančasta prehrambena boja
Priprema: Ugrijte pećnicu na 160°C. Namastite kalup i pokrijte papirom za pečenje. Pjenjačom umutite ulje, jogurt, jaja i ekstrakt vanilije. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, cimet, muškatni oraščić i sol. Pobrinite se da nema grudica. Pomiješajte suhe s mokrim sastojcima. Smjesi dodajte naribane mrkve, grožđice i pola pistacija. Sve dobro promiješajte i stavite u kalup. Pecite jedan sat i 10 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista nakon što je ubodete u sredinu kolača. Kada se kolač ispeče, pustite da se ohladi. Za glazuru umutite maslac i šećer dok ne postanu glatki. U smjesu umutite pola krem sira dok ne postane glatka, a potom i drugu polovinu. Izvadite kolač iz kalupa i premažite ga glazurom. Vrh torte posipajte ostatkom pistacija. Marcipanu dodajte narančastu boju za hranu, dobro promiješajte i oblikujte ga u male mrkve. Stavite ih na vrh torte (pistacije možete staviti na mjesto zelenog dijela mrkve).
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!