Gregada od oslića mediteranski je specijalitet. To je staro ribarsko jelo koj je zapravo izuzetno jednostavno za pripremu. Može se kuhati od bilo koje bijele ribe, ali birajte veće primjerke ribe s manje kostiju. Evo recepta koji će vas, ako ga kojim slučajem još niste probali, potpuno oduševiti!
Sastojci:
• 1 kg krumpira
• 1 kg oslića
• 1 vezica peršina
• malo ružmarina
• sol i svježe mljeveni papar
• 1-2 dcl bijelog vina
• sok od jedne kriške limuna
• oko pola litre ribljeg temeljca
• 2 dcl maslinova ulja
• malo hladne vode
• 4-5 režnja češnjaka
• 1 kapula
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Cijele osliće, mogu biti i zamrznuti, očistite i narežite na komade debele 2 do 3 prsta. Možete ostaviti i glave, dat će bolji okus. Kapulu narežite na tanke krugove, posolite i zažutite na maslinovu ulju uz dodatak češnjaka. Krumpir narežite na ploške debljine 2 cm. Na kapulu naizmjenice slažite komade ribe i krumpira, začinite i podlijte s 1-2 dl vina. Podlijte ribljim temeljcem toliko da pokrije krumpir i ribu, potom sve obilno zalijte i maslinovim uljem. Kuhajte poklopljeno oko 20 minuta na jakoj vatri. Gregada se kao i brudet ne miješa, već se zdjela povremeno protrese. Nakon 20 minuta maknite poklopac, dodajte peršin i još kratko prokuhajte dok krumpir ne bude do kraja kuhan. Kad je gregada gotova, poškropite je s još malo maslinova ulja.
Savjet: Gregada se može skuhati i od drugih vrsta bijele ribe, a probajte i inačicu od srdela, svidjet će vam se.
Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija!