evo i zašto

Pod stresom ste? Psujte - to nas čini sretnijima i opuštenijima, otkrila je nova studija

Foto: shutterstock
Pod stresom ste? Psujte - to nas čini sretnijima i opuštenijima, otkrila je nova studija
10.06.2024.
u 10:30
‘Psovanje je prirodna reakcija za oslobađanje od stresa i izbjegavanje boli'.
Pogledaj originalni članak

Kada psujemo osjećamo se puno sretnijima, kažu znanstvenici. Tvrde da se na taj način oslobađamo frustracija te nas to dovodi do manje depresije, stresa i tjeskobe nego kad smo pristojni. Rezultati pridodaju istraživanju koje pokazuje da psovanje također može smanjiti fizičku bol, piše The Sun

Autor studije, dr. Waqar Husain, rekao je: ‘Psovanje je prirodna reakcija za oslobađanje od stresa i izbjegavanje boli. Može poslužiti kao nesvjesni mehanizam samoobrane za smanjenje učinaka svakodnevnih stresora’. 

VEZANI ČLANCI: 

Studija dr. Husaina na 98 muškaraca i 155 žena u Pakistanu usporedila je koliko često koriste psovke sa samoocjenom mentalnog zdravlja. Oba su spola podjednako postigla rezultate u mjerenju anksioznosti i depresije - ali oni koji psuju imali su niže rezultate. Također je utvrđeno da su muškarci više psovali, a žene bile pod većim stresom.

Dr. Husain je dodao: ‘Rezultati otkrivaju znatno niže razine depresije i stresa među onima koji su postigli više ocjene na vulgarnosti. Vulgarnost je oblik emocionalnog izražavanja i to se smatra korisnim za bolje psihičko blagostanje. S druge strane, potiskivanje emocija negativno utječe na mentalno zdravlje’. 

VEZANI ČLANCI: 

Dr. Husain, sa Sveučilišta Comsats u Islamabadu, također kaže da psovanje može biti učinkovito ‘sa ili bez publike’. Svrstava psovanje uz druge načine da se ispušemo, uključujući plakanje, slušanje glazbe, borilačke vještine i nasilne video igrice.

Za vrijeme godišnjih odmora provale su puno češće, zaštitite svoj dom uz ove savjete:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GO
goran2hr
07:53 11.06.2024.

Pročitao sam ovaj hvalospjev psovki, koji sa stvarnošću nema nikakve veze. Nekoliko puta u životu, bio sam u društvu osoba, koje neprestano psuju i to najodvratnije psovke. Nisu psovali meni, nego sami sebi, no svejedno nisu bili ugodno društvo. I u svim tim slučajevima, nije se radilo o "sretnim" i "opuštenima" osobama, nego je to više izgledalo kao da su u nekoj patnji i stresu.