Izvrstan recept za nedjeljni ručak možete isprobati već danas, a obavezno za desert pripremite i zlevku s kremom od sira, točno po receptu učenika Srednje škole Zabok koji nam daruju ideju za ovo slasno jelo.
Svinjski file s restanim krumpirom, naravnim umakom i rajčicom
Sastojci:
1 svinjski file
malo senfa za premazivanje
krumpir za kuhanje
1 glavica luka, rezanog (julienne)
špek, tanko rezani
1 svježa crvena paprika
povrtni temeljac, za podlijevanje
sol, crni papar
1 kuhana cikla
nekoliko šampinjona
1 rajčica
malo suhih šljiva
1 svježa rotkvica
Priprema:
Očistite svinjski file od masnoće i žilica. Premažite ga s malo senfa, dodajte soli i na tavi zapecite 2 minute sa svih strana. Ostavite da se malo odmori i nakon 10-15 minuta stavite ga u pećnicu na 150 stupnjeva na 10-15 minuta (ovisi o veličini i debljini filea). Kad je gotov, posudu u kojoj se pekao pokrijte folijom i opet pustite da se malo odmori prije serviranja na tanjur. Krumpir kuhajte u ljusci, kad se napola ohladio, gulite ga i potom režite na ploškice debljine 1 cm. Na masti pirjajte luk rezan na julienne način pazeći da se ne prepeče, ali da se ipak malo “odmakne” od zlatno-žute boje jer daje bolji okus. Dodajte tanko rezani špek, svježu crvenu papriku i nakon 1 minute krumpir. Sve u loncu sjedinite i po potrebi malo podlijte temeljcem da krumpir bude „sočan“. Dodajte soli i crnog papra i dotjerajte okus. Svježu rajčicu (žuta, crvena…) režite na kriškice i začinite svježim octenim umakom. U maloj tavi na masnoći kratko prepecite kuhanu ciklu (rezanu na trokutiće), nekoliko šampinjona i svježu rotkvicu rezanu napola. Na tanjur slažite redom prilog, dodajte ostalo povrće iz tave i svježe začinjenu rajčicu. Dodajte i malo suhih šljiva za slatkoću i na vrh priloga meso (lungić se odmorio i svi sokovi su ostali u njemu). Po jelu, po želji, dodajte i malo klasičnog naravnog umaka.