Dobar tek

Pravi nedjeljni ručak: Svinjski file s restanim krumpirom u naravnom umaku – sve skupa za prste polizati!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Pravi nedjeljni ručak: Svinjski file s restanim krumpirom u naravnom umaku – sve skupa za prste polizati!
25.09.2022.
u 07:00
Izvrstan recept za nedjeljni ručak možete isprobati već danas, a obavezno za desert pripremite i zlevku s kremom od sira, točno po receptu učenika Srednje škole Zabok koji nam daruju ideju za ovo slasno jelo.
Pogledaj originalni članak

Izvrstan recept za nedjeljni ručak možete isprobati već danas, a obavezno za desert pripremite i zlevku s kremom od sira, točno po receptu učenika Srednje škole Zabok koji nam daruju ideju za ovo slasno jelo.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Svinjski file s restanim krumpirom, naravnim umakom i rajčicom

Sastojci:

1 svinjski file

malo senfa za premazivanje

krumpir za kuhanje

1 glavica luka, rezanog (julienne)

špek, tanko rezani

1 svježa crvena paprika

povrtni temeljac, za podlijevanje

sol, crni papar

1 kuhana cikla

nekoliko šampinjona

1 rajčica

malo suhih šljiva

1 svježa rotkvica

Priprema:

Očistite svinjski file od masnoće i žilica. Premažite ga s malo senfa, dodajte soli i na tavi zapecite 2 minute sa svih strana. Ostavite da se malo odmori i nakon 10-15 minuta stavite ga u pećnicu na 150 stupnjeva na 10-15 minuta (ovisi o veličini i debljini filea). Kad je gotov, posudu u kojoj se pekao pokrijte folijom i opet pustite da se malo odmori prije serviranja na tanjur. Krumpir kuhajte u ljusci, kad se napola ohladio, gulite ga i potom režite na ploškice debljine 1 cm. Na masti pirjajte luk rezan na julienne način pazeći da se ne prepeče, ali da se ipak malo “odmakne” od zlatno-žute boje jer daje bolji okus. Dodajte tanko rezani špek, svježu crvenu papriku i nakon 1 minute krumpir. Sve u loncu sjedinite i po potrebi malo podlijte temeljcem da krumpir bude „sočan“. Dodajte soli i crnog papra i dotjerajte okus. Svježu rajčicu (žuta, crvena…) režite na kriškice i začinite svježim octenim umakom. U maloj tavi na masnoći kratko prepecite kuhanu ciklu (rezanu na trokutiće), nekoliko šampinjona i svježu rotkvicu rezanu napola. Na tanjur slažite redom prilog, dodajte ostalo povrće iz tave i svježe začinjenu rajčicu. Dodajte i malo suhih šljiva za slatkoću i na vrh priloga meso (lungić se odmorio i svi sokovi su ostali u njemu). Po jelu, po želji, dodajte i malo klasičnog naravnog umaka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Dobro obrazovanje

Svi hoće u Zabok: Upoznajte školu u kojoj stasaju budući kuhari i konobari koji već sad stažiraju kod chefova s Michelinovim zvjezdicama

Srednja škola Zabok postala je 2018. godine regionaln i centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. U rujnu se sele u novu zgradu vrijednu tridesetak milijuna kuna u kojoj ih očekuje kuhinja s najsuvremenijom opremom, premda oni – kako kaže njihov nastavnik i mentor Tomislav Kožić – čuda rade i s običnim štapnim mikserom!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.