Riblji meni petkom

Kako u Zagorju pripremaju brancina? Točno po našem ukusu – isprobajte recept i procijenite sami!

Sandra Šimunović/Pixsell
23.09.2022.
u 06:21

I dalje kuhamo po receptima učenika Srednje škole Zabok i uživamo u dobrim jelima. Brancin se odlično slaže s kuhanim ječmom, a uz njega i pire od celera koji je već godinama totalni hit i mi ga obožavamo.

Brancin se odlično slaže s kuhanim ječmom, a uz njega i pire od celera koji je već godinama totalni hit i mi ga obožavamo. Iskažite se s ovim ukusnim jelom, svi će za stolom biti jako sretni.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Brancin s ječmom, celerom i mrkvom

Sastojci:

filet brancina

sol

maslinovo ulje

1 korijen celera

povrtni temeljac

mlijeko

maslac

ječam

duxelle od gljiva

mlada mrkva

malo šećera

papar u zrnu

lovor, ružmarin

Priprema:

Brancin filetirajte, izvadite malene kosti i nježno začinite s malo soli i nekoliko kapi maslinova ulja te pustite tako desetak minuta prije samog pečenja. Korijen celera očistite, režite na veće kockice (2 x 2 cm) i stavite ga kuhati u povrtni temeljac (70%) i mlijeko (30%). Kad zakipi, smanjite temperaturu i pustite da se nježno kuha 20 minuta. Kad je celer mekan, suvišnu tekućinu ocijedite, prebacite u blender i miksajte, dodajte soli i maslaca te napravite glatki pire. Ječam kuhajte zasebno s dodatkom malo duxella od gljiva i pazite da se ne raskuha – sporo ga kuhajte i nježno miješajte. Kad je ječam gotov, prebacite ga u manju posudu s vodom, prekrijte PVC folijom i pustite da se hladi. Mladu mrkvu ne gulite, dobro je operite četkicom i potom stavite kuhati u vodu s dodatkom šećera, papra u zrnu, lovorom i ružmarinom te kuhajte oko 10 minuta, ovisno o mrkvi. Izvadite je i hladite u ledenoj vodi da se naglo zaustavi kuhanje. Filet brancina pecite na pročišćenom maslacu, prvo na strani s kožom da dobijete lijepu koricu. Okrenite i ugasite vatru da riba sama „nadođe“. Zagrijte priloge, mrkvu prepecite na tavi, da se karamelizira korica, i prerežite je uzdužno za serviranje. Na tanjur slažite sve priloge i na kraju filet ribe nježno podlijte maslinovim uljem. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije