Nakon obilna obroka dio se ljudi žali na žgaravicu ili na opći osjećaj prepunjenosti pa njemački stručnjaci preporučuju rješenje: šetnju nakon ručka ili večere koja može ubrzati probavu, piše Shape.
Suprotno tome, alkohol je usporava pa takozvane digestive, poput konjaka, najbolje je poslije jela izbjegavati, tvrdi njemačko društvo za probavne i metaboličke bolesti. Umjesto da se sve pojede odjednom, onima s osjetljivijim želucem bolje je da jedu više manjih obroka.
VEZANI ČLANCI:
Zašto se ponekad prejedate? Razlog zbog kojeg je prejedanje postalo tako uobičajeno ima puno smisla kada razmislite o tome. "Svakog dana susrećemo se s prilikama za prejedanje," kaže registrirana dijetetičarka, Emily Field, R.D. "Živimo u doba u kojem je izuzetno ukusna hrana vrlo dostupna za jeftinu cijenu. Iako nema ništa loše u jedenju te hrane povremeno, iskušenje da je jedete cijeli dan svaki dan je stvarno. Neprestano smo preplavljeni slikama ukusne hrane svugdje. Rekla bih da se mnogi od nas prejedaju na neki način, bilo da se radi o prekomjernom unosu kalorija ili jednostavno o prelasku kapaciteta želuca, nekoliko puta mjesečno ili više", dodaje.
Što napraviti ako se prejedate? Srećom, postoji mnogo stvari koje možete napraviti da biste se što prije osjećali bolje, plus neke važne stvari koje treba izbjegavati kada smišljate što učiniti kada se prejedete i osjećate se mučno.
Nemojte postiti ili preskočiti sljedeći obrok: Mnogi ljudi su u iskušenju preskočiti sljedeći obrok ili čak postiti dulje vrijeme nakon prejedanja. "Post ne bi trebao biti opcija", kaže Chelsey Amer, R.D.N., dijetetičar virtualne privatne prakse. "Naša tijela trebaju energiju iz hrane da bi preživjela." Osim toga, preskakanje obroka ili gladovanje zapravo može imati suprotan učinak od željenog i može čak dovesti do prejedanja, ekstremnijeg oblika prejedanja. "Kada ograničimo ono što jedemo, to nas navodi na pretjerano uživanje i eventualno više opijanja", objašnjava Amer.
VEZANI ČLANCI:
Neka vaš sljedeći obrok bude zdrav i zasitan: “Jedite normalno”, preporučuje Amer. "Jedite što želite kad ste gladni i prestanite kad ste siti. Pratiti svoje signale gladi i sitosti nije uvijek lako (osobito na početku), ali je ključno za održavanje vaše idealne težine." Naravno, ne trebate se prisiljavati da pojedete obrok ako još niste gladni, ali ne biste se trebali osjećati kao da morate preskočiti svoj sljedeći redoviti obrok.
Nemojte jako naporno vježbati kako biste se "iskupili": "Nemojte misliti da morate odmah sagorjeti kalorije radeći neku jako intenzivnu kardio rutinu ili 100 skokova nakon kojih slijedi 50 sklekova", kaže Lauren O'Connor, R.D.N., registrirana dijetetičarka i instruktorica joge. "Samo ćete se osjećati još gore i vjerojatno će vam izazvati mučninu u želucu.
Radije malo prošećite: Iako intenzivna tjelovježba može biti loša, nešto laganije zapravo je odlična ideja ako se pitate što učiniti kada se prejedete i osjećate se loše. "U nekoliko sati koji slijede nakon prejedanja, moglo bi biti korisno izaći u šetnju ako imate priliku", kaže Field. "Ne samo da je dokazano da boravak u prirodi poboljšava vaše raspoloženje i smanjuje razinu stresa, već je i 10 minuta šetnje sasvim dovoljno da se hrana pokrene duž probavnog trakta."
Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje: