Svima nama već su poznata neka "pravila" kombiniranja namirnica pa tako primjerice znamo da voće treba konzumirati odvojeno od drugih namirnica, da je loša kombinacija topli obrok i čaša hladne vode, no znamo li kako se slažu određene namirnice te što rade u našem organizmu nakon što ih unesemo?
Zbog različitih procesa i dužine probavljanja određenih nutrijenata, stručnjaci preporučuju da neke namirnice ne konzumirate zajedno, a prema ayurvedi su ti savjeti još oblikovani ovisno o okusima određenih namirnica te kako se te namirnice ponašaju tijekom probavljanja, piše The Ayurvedic Institute.
VEZANI ČLANCI:
Prema ayurvedi, termički obrađen med smatra se otrovnim. Dakle, ako odlučite čaj zasladiti medom učinite to kada je čaj topao, ne vreo. Čaj je svakako napitak broj jedan, a ako već konzumirate kavu ne biste ju trebali miksati s mlijekom, jer organizam jako teško probavlja kombinaciju tih dviju namirnica.
Jogurt, pak, ne valja kombinirati s kiselim voćem, vrućim napicima, dinjom, bananom ili lubenicom, ali jogurt ili sir mogu biti odlična kombinacija u salatama. Mahunarke također jedite odvojeno od raznih mliječnih proizvoda (sireva) i od voća, naravno. Voće općenito treba jesti kao zaseban obrok. Ako konzumirate meso, prilozi koje najčešće kuhate i nisu idealan tandem s mesom. S njim najbolje pašu mahunarke- leća, slanutak, grah...
Također nikada zajedno ne kombinirajte rižu i kruh, krumpir i kruh, meso i kruh. Ovo je česta kombinacija namirnica u hrvatskoj prehrani, ali želudac to jako teško podnosi. Isto tako, zeleno povrće bez škroba i mliječni proizvodi samo su šteta za vaš organizam. Česta kombinacija špinata s mlijekom (koju volimo preliti preko pire krumpira) loša je, jer sastojci špinata blokiraju apsorpciju kalcija iz mlijeka.
VEZANI ČLANCI:
Nekompatibilne kombinacije je najbolje potpuno izbjeći. Kako bi umanjili njihovo djelovanje, možete u hranu dodati začine koji pospješuju rad probavne vatre (poput đumbira, papra, kumina, korijandera, kurkume, itd.). Isto tako, možete uzeti komadić đumbira s vrlo malo soli prije obroka kako biste stimulirali probavnu vatru.
Par ideja koje začine i namirnice kombinirati:
- mahunarke dobro začinite crnim paprom, čilijem u prahu, kuminom i solju
- zelenu salatu začinite maslinovim uljem i limunom
- jabuke pospite cimetom, a omiljene grickalice kokice s ghee maslacom
- rajčicama i grahu odlično paše kumin
Konzumiranje tople vode tijekom ili iza jela pospješuje probavu. Nemojte piti hladnu vodu ili neka druga pića poslije obroka jer ona “gase” probavnu vatru. Posebno se držite tog pravila po zimi. Jako je bitno ujutro ugrijati želudac kako bi tijekom dana lakše probavljao hranu.
Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!