Tajna ovih oblatni je u prekrasnoj, gustoj bazi od mliječnog karamela koja se na laganoj vatri kuha više od dva sata i onda u nju dodajemo maslac i čokoladu. Dobra vijest je da kremu ne morate miješati cijelo vrijeme nego tek povremeno, a ostatak vremena možete odraditi druge poslove u kuhinji. Ako ih još niste pripremali po ovom receptu ove godine svakako pokušajte jer trud se itekako isplati, osobito ako ste obožavatelj karamela.
Čokoladne oblatne s bazom od karamela
Sastojci:
1 l mlijeka
600 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
prstohvat soli
pakiranje oblatni
Priprema:
U veću posudu ulijte mlijeko, dodajte šećer pa uz miješanje pustite da zakipi. Zatim smanjite vatru na najnižu i kuhajte 2,5 sata uz povremeno miješanje. Tijekom ovog dugotrajnog procesa mlijeko zasićeno šećerom polako mijenja boju i pretvara se u karamel. Ne gubite nadu jer tek nakon tridesetak minuta kuhanja tekućina će početi mijenjati boju iz bijele u lagano krem, zatim će postajati sve tamnija, a krajnji rezultat će biti gusti karamel, prekrasnog mirisa i lijepe tamne boje. Imajte na umu da se karamel tek hlađenjem zgusne do kraja. U vrući karamel dodajte čokoladu koju ste prethodno nasjeckali na komadiće i smjesu promiješajte da se čokolada rastopi, a potom dodajte sjeckani maslac. Sve kuhajte još 2-3 minute na laganoj vatri neprekidno miješajući da se čokolada i maslac lijepo rastope i svi sastojci povežu.
Krenite premazivati oblatne tako da na svaku nanesete 6-7 žlica kreme i ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini. Odmah prekrijte s novom oblatnom i tako ponavljajte postupak dok ne potrošite sve oblatne i kremu. Kad ste gotovi opteretite oblatne priručnim 'utegom' (najčešće se u tu svrhu koriste knjige) kako se nadjev ne bi razdvajao nakon hlađenja i sušenja. Najbolje je ostaviti ih preko noći da stoje u hladnoj prostoriji pa ih drugi dan izrežite i poslužite. Ako ćete ih služiti kasnije pospremite ih u zatvorenu kutiju.