desert našeg djetinjstva

Pripremite ih kako treba: Starinske čokoladne oblatne s kremom koja se kuha satima

Foto: Shutterstock
Pripremite ih kako treba: Starinske čokoladne oblatne s kremom koja se kuha satima
30.12.2022.
u 09:33
Nema bez njih dočeka Nove godine, ali niti jednog drugog blagdana ili svečane prigode. Od svih recepata koji na ovom svijetu postoje nama je ovaj najbolji jer nas podsjeća na oblatne za koje smo se kao klinci borili jer su uvijek prve nestajale s pladnja.
Pogledaj originalni članak

Tajna ovih oblatni je u prekrasnoj, gustoj bazi od mliječnog karamela koja se na laganoj vatri kuha više od dva sata i onda u nju dodajemo maslac i čokoladu. Dobra vijest je da kremu ne morate miješati cijelo vrijeme nego tek povremeno, a ostatak vremena možete odraditi druge poslove u kuhinji. Ako ih još niste pripremali po ovom receptu ove godine svakako pokušajte jer trud se itekako isplati, osobito ako ste obožavatelj karamela.

Foto: Shutterstock

Čokoladne oblatne s bazom od karamela

Sastojci:

1 l mlijeka

600 g šećera

200 g čokolade za kuhanje

250 g maslaca

prstohvat soli

pakiranje oblatni

Priprema:

U veću posudu ulijte mlijeko, dodajte šećer pa uz miješanje pustite da zakipi. Zatim smanjite vatru na najnižu i kuhajte 2,5 sata uz povremeno miješanje. Tijekom ovog dugotrajnog procesa mlijeko zasićeno šećerom polako mijenja boju i pretvara se u karamel. Ne gubite nadu jer tek nakon tridesetak minuta kuhanja tekućina će početi mijenjati boju iz bijele u lagano krem, zatim će postajati sve tamnija, a krajnji rezultat će biti gusti karamel, prekrasnog mirisa i lijepe tamne boje. Imajte na umu da se karamel tek hlađenjem zgusne do kraja. U vrući karamel dodajte čokoladu koju ste prethodno nasjeckali na komadiće i smjesu promiješajte da se čokolada rastopi, a potom dodajte sjeckani maslac. Sve kuhajte još 2-3 minute na laganoj vatri neprekidno miješajući da se čokolada i maslac lijepo rastope i svi sastojci povežu.

Foto: Shutterstock

Krenite premazivati oblatne tako da na svaku nanesete 6-7 žlica kreme i ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini. Odmah prekrijte s novom oblatnom i tako ponavljajte postupak dok ne potrošite sve oblatne i kremu. Kad ste gotovi opteretite oblatne priručnim 'utegom' (najčešće se u tu svrhu koriste knjige) kako se nadjev ne bi razdvajao nakon hlađenja i sušenja. Najbolje je ostaviti ih preko noći da stoje u hladnoj prostoriji pa ih drugi dan izrežite i poslužite. Ako ćete ih služiti kasnije pospremite ih u zatvorenu kutiju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.