Na brzinu

Pripremite jako duboke tanjure – trebat će vam za ovo božanstveno varivo od čimulica s junetinom

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Pripremite jako duboke tanjure – trebat će vam za ovo božanstveno varivo od čimulica s junetinom
05.11.2022.
u 06:15
Čimule ili čimulice su dalmatinski naziv za mlade izdanke kupusa koje izrastaju iz starih nakon rezanja. Izgledaju kao mali kupusići koji su laganiji od samog kupusa, a istovremeno su puno blažeg ali i posebnog okusa. Vrlo su nježne pa ih nije potrebno kuhati u vodi, dovoljno je preliti vrućom vodom ili kuhati na pari.
Pogledaj originalni članak

Čimule ili čimulice su dalmatinski naziv za mlade izdanke kupusa koje izrastaju iz starih nakon rezanja. Izgledaju kao mali kupusići  koji su laganiji od samog kupusa, a istovremeno su puno blažeg ali i posebnog okusa. Vrlo su nježne pa ih nije potrebno kuhati u vodi, dovoljno je preliti vrućom vodom ili kuhati na pari

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Varivo od ćimulica s junetinom

Sastojci:

300 grama junetine

1 glavica luka

2 krumpira

0,5 kg čimulica

1 veća mrkva

3 češnja češnjaka

2 dcl bijelog vina

temeljac ili voda

sol, papar

1 žlica koncentrata rajčice

1 žlica dimljene crvene paprike

1 žlica svinjske masti ili neke druge masnoće

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Junetinu narežite na manje kocke te je popržite na malo masnoće dok ne poprimi boju. Dodajte joj sitno sjeckanu glavicu luka i miješajte dok luk ne omekša i također poprimi malo boje. Umiješajte žlicu koncentrata rajčice i sitno sjeckani češnjak, malo provrtite po loncu te podlijte s 1 dcl bijelog vina. Kad tekućina ispari, dodajte temeljca da prekrije meso i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Kad i ta tekućina ispari, dodajte ostatak vina, opet prokuhajte te dodajte još temeljca, mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir narezan na kockice. Posolite, popaprite i kuhajte još 30 minuta ili dok meso ne omekša. Na samom kraju, kad je meso omekšalo, dodajte čimulice koje ste očistili, posipajte crvenom paprikom i umiješajte u meso. Dodajte još vode ili temeljca, začinite ako je potrebno s još soli i papra te kuhajte samo desetak minuta.      

Hrana kao lijek

Nekad ih obični smrtnici nisu smijeli dotaknuti, a kamoli jesti: Danas znamo odakle im božanski status!

Još od davnina ljudi su vjerovali da gljive posjeduju osobite moći, danas je to potkrijepljeno i znanstvenim dokazima. Egipćani su vjerovali da osiguravaju besmrtnost, a budući da su samo faraoni bili vrijedni ovakvih darova, običnim ljudima nije bilo dopušteno dirati, a kamoli jesti gljive. Danas znamo da su gljive "krcate" hranjivim sastojcima, a koriste se čak i u tretmanu osoba oboljelih od različitih vrsta malignih bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.