Prvi među gljivama, profinjeni vrganj svako će jelo učiniti kraljevskim. Ako volite quiche u raznim varijantama, ovaj s piletinom i vrganjima oduševit će vas bogatstvom okusa i aroma.
Quiche s piletinom i svježim vrganjima
Za tijesto:
240 g brašna
3 žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
1 veliko jaje
125 g omekšanog maslaca
100 ml vode, malo manje ili više, dodajte postupno dok ne bude dovoljno da umijesite podatno tijesto
Za nadjev:
2 filea pilećih prsa narezana na male komadiće
15 ml maslinova ulja
sol i crni papar
1 režanj češnjaka, sitno sjeckani
1 čili papričica, očišćena od sjemenki, sitno sjeckana
2 šalice svježih vrganja, narezanih
nekoliko grančica svježeg ružmarina
2-3 glavice mladog luka, sitno sjeckanog
3 velika jaja
¾ šalice mlijeka
1 šalica ribanog cheddara
Priprema:
Pripremite jednostavnu varijantu tijesta za quiche. Ubacite sve suhe sastojke u posudu za miješanje pa dodajte mokre sastojke i miješajte prstima dok ne dobijete podatno tijesto. Obložite kalup za quiche tijestom na način da tijesto prstima čvrsto utisnete uz stijenke kalupa. Tijesto nije potrebno peći prije stavljanja nadjeva.
U posudi zagrijte ulje i ubacite piletinu da se lijepo zapeče. Začinite solju i crnim paprom. Izvadite piletinu iz posude, dodajte češnjak i čili papričicu pa ih sotirajte na ostacima ulja. Dodajte gljive i pirjajte dok se tekućina ne reducira pa dodajte sjeckani ružmarin. Maknite s vatre, piletini dodajte mladi luk pa sve zajedno pomiješajte. U novoj posudi umutite jaja i mlijeko i dodajte sir. Sve kuhane sastojke ubacite u ovu smjesu i promiješajte. Ulijte u kalup s tijestom i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 30-40 minuta ili duže (ovisno o vašoj pećnici).