Souffle masa:
150 gr sira ribanca, gruyere na primjer ili neki drugi tvrdi sir
4 žumanjka
4 bjelanjka sa ¼ žlicice praška za pecivo
Bešamel:
3 dl mlijeka
50 gr maslaca
50 gr brašna
½ žličice soli
Muškatni oraščić, papar iz mlinčića
Za ovaj souffle potreban vam je oblik promjera oko 20 centimetara. Prvo napravite bešamel. Mlijeko s komadićima maslaca i brašnom izmiješajte žicom, te uz neprestano miješanje zakuhajte na štednjaku. Na laganoj vatri kuhajte 5-10 minuta, dok se umak ne stegne. Začinite muškatnim oraščićem, paprom iz mlinčića i soli. U topli bešamel umiješajte naribani sir i pustite da se lagano ohladi.
Potom umiješajte žumanjke. Bjelanjke čvrsto istucite s praškom za pecivo te dodajte prvo polovicu smjese u bešamel, a potom uz miješanje dodajte ostatak čvrstog snijega od bjelanjaka. Smjesu odmah istresite u namašćeni oblik za souffle. Napuniti 2/3 kalupa jer se smjesa napuhne. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva i pecite 40-ak minuta. Prema želji u souffle masu možete dodati nasjeckanu žlicu vlasca i peršina, a začiniti možete kimom ili klinčićem u prahu. Još je na kraju važno - gosti čekaju souffle, a ne obratno - servirajte ga toplog.
Samo treba prdnuti u pravom trenutku.