Karapandžin recept

Pripremite savršeni souffle od sira bez puno muke u kuhinji

Pripremite savršeni souffle od sira bez puno muke u kuhinji
01.03.2010.
u 17:00
Soufflé je termin za lagano, pjenasto jelo koje tek toliko održava svoj oblik. Može biti i hladno i toplo, slatko i pikantno, a prati ga glas teškog za pripravljanje. Upravo zato donosimo recept za savršeni souffle.
Pogledaj originalni članak

Souffle masa:
150 gr sira ribanca, gruyere na primjer ili neki drugi tvrdi sir

4 žumanjka

4 bjelanjka sa ¼ žlicice praška za pecivo

Bešamel:
3 dl mlijeka

50 gr maslaca

50 gr brašna

½ žličice soli

Muškatni oraščić, papar iz mlinčića

Za ovaj souffle potreban vam je oblik promjera oko 20 centimetara. Prvo napravite bešamel. Mlijeko s komadićima maslaca i brašnom izmiješajte žicom, te uz neprestano miješanje zakuhajte na štednjaku. Na laganoj vatri kuhajte 5-10 minuta, dok se umak ne stegne. Začinite muškatnim oraščićem, paprom iz mlinčića i soli. U topli bešamel umiješajte naribani sir i pustite da se lagano ohladi.

Potom umiješajte žumanjke. Bjelanjke čvrsto istucite s praškom za pecivo te dodajte prvo polovicu smjese u bešamel, a potom uz miješanje dodajte ostatak čvrstog snijega od bjelanjaka. Smjesu odmah istresite u namašćeni oblik za souffle. Napuniti 2/3 kalupa jer se smjesa napuhne. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva i pecite 40-ak minuta. Prema želji u souffle masu možete dodati nasjeckanu žlicu vlasca i peršina, a začiniti možete kimom ili klinčićem u prahu. Još je na kraju važno - gosti čekaju souffle, a ne obratno - servirajte ga toplog.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
19:32 01.03.2010.

Samo treba prdnuti u pravom trenutku.