tko vam brani da počnete

Prva tura je gotova: Neće dočekati Božić, ali će vam uljepšati prvu adventsku nedjelju!

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot
Prva tura je gotova: Neće dočekati Božić, ali će vam uljepšati prvu adventsku nedjelju!
27.11.2022.
u 07:00
Vrijeme je za blagdanske radosti, a jedna od njih je priprema "gingerbread" keksića kojima se djeca i odrasli jednako raduju. I to ne samo zato što su preukusni već i zato što sam proces pripreme može biti pravi mali kreativni ritual podijelite ga s obitelji ili prijateljima, a pogotovo s najmlađima.
Pogledaj originalni članak

Glazura za ukrašavanje keksića spremna je za manje od 5 minuta. Sve šta vam je potrebno je mala vrećica za zamrzivač, šećer u prahu, limun i jestive boje po želji. Ukoliko želite obojati cijelu površinu keksića, smjesa treba biti malo rijeđa, a radite li različite oblike (oči, gumbići, kravata i slično) može biti malo gušća. Najvažnije je da se vrlo brzo suši, tako da za manje od pola sata imate gotov ukrašen keksić spreman za pakiranje i darivanje ili grickanje, poručuje gastroblogerica Tatjana Miletić.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Božićni keksići

Za tijesto:

250 g maslaca

250 g šećera

2 jaja

2 žumanjka

4 žlice soka od naranče

650 g brašna (tip 400)

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

prstohvat vanilije

žlica cimeta

4 zrna kardamoma 

2 žlice đumbira 

Glazura: 

6 žlica šećera u prahu

1 žlica limuna

Jestiva boja (po izboru)

Priprema:

Dobro umutite maslac i šećer, zatim dodajte jaja, žumanjak i sok od naranče. Potom pomiješajte brašno s praškom za pecivo, sol i sve ostale začine. Sve zajedno dobro sjedinite kako biste dobili glatko tijesto. Tijesto stavite u vrećicu za zamrzivač i ostavite ga u hladnjaku najmanje sat vremena, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći.

Tijesto razvaljajte na 1 cm debljine na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlice takođe uvaljajte u brašno kako biste lakše vadili tijesto iz njih. Keksiće poslažite na papir za pečenje i pritom ostavite mali razmak između. Pecite ih 8 minuta na 200 stupnjeva. Kad ih izvadite iz pećnice nemojte ih odmah skidati s papira nego pustite da se ohlade, kako vam ne bi pucali u rukama.

Napravite glazuru. Dobro sjedinite šećer u prahu i limun. Tako ćete dobiti bazu, tj. bijelu boju. Ukoliko želite neku drugu boju, možete dodavati jestive boje koje je potrebno dobro sjediniti s bazom. Kad je šećerna smjesa gotova, prebacite je u vrećicu za zamrzivač i probušite je čačkalicom, jer ćete na taj način dobiti najtanji mlaz iz vrećice. Svaku boju stavljate u zasebnu vrećicu.

Napomena: Kod pripreme glazure na 300 g šećera u prahu iskoristite jedan cijeli limun.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.