Glazura za ukrašavanje keksića spremna je za manje od 5 minuta. Sve šta vam je potrebno je mala vrećica za zamrzivač, šećer u prahu, limun i jestive boje po želji. Ukoliko želite obojati cijelu površinu keksića, smjesa treba biti malo rijeđa, a radite li različite oblike (oči, gumbići, kravata i slično) može biti malo gušća. Najvažnije je da se vrlo brzo suši, tako da za manje od pola sata imate gotov ukrašen keksić spreman za pakiranje i darivanje ili grickanje, poručuje gastroblogerica Tatjana Miletić.
Božićni keksići
Za tijesto:
250 g maslaca
250 g šećera
2 jaja
2 žumanjka
4 žlice soka od naranče
650 g brašna (tip 400)
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
prstohvat vanilije
žlica cimeta
4 zrna kardamoma
2 žlice đumbira
Glazura:
6 žlica šećera u prahu
1 žlica limuna
Jestiva boja (po izboru)
Priprema:
Dobro umutite maslac i šećer, zatim dodajte jaja, žumanjak i sok od naranče. Potom pomiješajte brašno s praškom za pecivo, sol i sve ostale začine. Sve zajedno dobro sjedinite kako biste dobili glatko tijesto. Tijesto stavite u vrećicu za zamrzivač i ostavite ga u hladnjaku najmanje sat vremena, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći.
Tijesto razvaljajte na 1 cm debljine na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlice takođe uvaljajte u brašno kako biste lakše vadili tijesto iz njih. Keksiće poslažite na papir za pečenje i pritom ostavite mali razmak između. Pecite ih 8 minuta na 200 stupnjeva. Kad ih izvadite iz pećnice nemojte ih odmah skidati s papira nego pustite da se ohlade, kako vam ne bi pucali u rukama.
Napravite glazuru. Dobro sjedinite šećer u prahu i limun. Tako ćete dobiti bazu, tj. bijelu boju. Ukoliko želite neku drugu boju, možete dodavati jestive boje koje je potrebno dobro sjediniti s bazom. Kad je šećerna smjesa gotova, prebacite je u vrećicu za zamrzivač i probušite je čačkalicom, jer ćete na taj način dobiti najtanji mlaz iz vrećice. Svaku boju stavljate u zasebnu vrećicu.
Napomena: Kod pripreme glazure na 300 g šećera u prahu iskoristite jedan cijeli limun.