Recept smo posudili od gastroblogerice Tatjane Miletić, na čijem blogu MyTastyPot redovito pronalazimo inspiraciju za fina, domaća jela koja nas uvijek podsjete na najljepše trenutke u životu.
Uštipci s jabukama
Sastojci:
2 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)
20 ml maslinova ulja (može i suncokretovo)
100 ml mlijeka
50 ml mineralne vode
300 g brašna (najbolje da pomiješate crno/bijelo/pirovo u odnosu 100/100/100)
1 vrećica praška za pecivo (pomiješajte ga s brašnom)
prstohvat soli
4-5 žlica šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
2 veće jabuke
200-300 ml suncokretova ulja za prženje (možete dodati i koja žlicu masti)
po jedna žličica smeđeg, bijelog i kokosovog šećera (za posipanje uštipaka)
prstohvat muškatnog oraščića i cimeta (za posipanje uštipaka)
Priprema:
Ogulite i naribajte jabuke. Pospite ih šećerom (2-3 žlice) i cimetom. Za to vrijeme bjelanjke umutite mikserom da dobijete fini, čvrsti snijeg. Zatim umutite žumanjke s ostatkom šećera, dodajte ulje, mlijeko, cimet, muškatni oraščić, a potom i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodajte mineralnu vodu i mutite mikserom još 1 minutu. Kada ste sve to lijepo sjedinili žlicom lagano dodajte iscijeđene jabuke (sok popijte) i snijeg od bjelanjaka. Ulje dobro zagrijte, zatim smanjite vatru na štednjaku, pa žlicom ubacujte masu u ulje i pržite uštipke po minutu-dvije s obje strane (pržite ih na srednjoj jačini) sve dok ne porumene. Odložite ih na ubrus, radi upijanja viška masnoće i pospite mješavinom šećera, cimeta i muškatnog oraščića ili još bolje uvaljajte ih u tu mješavinu. Prilikom služenja možete ih preliti i žlicom meda ili javorovog sirupa.