Recept za Ferrero tortu nastao je jednog popodneva u kuhinji Tatjane Miletić - autorice gastrobloga MyTastyPot - i odmah je osvojio sve koji su ga probali, a pogotovo najmlađe članove obitelji. Kad osjetite eksploziju čokoladnih okusa u ustima, bit će vam jasno zašto je među svojim obožavateljima dobila naziv čokoladna bomba.
Ferrero čokoladna torta
Za oko 20-30 komada (za kalup 25-26 cm)
Za podlogu:
400 g napolitanki s lješnjakom
200 g lješnjaka
500 g Nutelle
Za ganache:
500 ml slatkog vrhnja (najbolje biljnog)
500 g crne čokolade
Pripremite podlogu:
Lješnjak sameljite na krupnije komade. Napolitanke usitnite (isjeckajte ili istucite tučkom dok su u vrećici, pa poslije dodatno usitnite rukama). Dodajte Nutellu i sve dobro sjedinite. U kalup rasporedite masu, poravnajte, prekrijte papirom za pečenje i stavite u hladnjak.
Pripremite ganache:
U slatko vrhnje koje je nekoliko sekundi kipjelo i malo se ohladilo dodajte čokoladu koju ste prethodno rastopili u mikrovalnoj pećnici (510 stupnjeva – 2 minute). Sjedinite sve kuhačom, ostavite da odleži 15 minuta, pa zatim umutite mikserom. Kad se posve ohladi, stavite u hladnjak. Nakon desetak sati izvadite iz hladnjaka i ponovo miksajte. Nemojte miksati predugo, mora imati kremastu strukturu, kao čokoladni mousse. To će vam biti znak da ste dobili pravi ganache. Kremu premažite ravnomjerno preko biskvita i ostavite da odleži preko noći u hladnjaku.