PRIRODNI LIJEKOVI

Razni dodaci prehrani uzimaju se na neadekvatan način, a hrana nam mora biti protuupalna, ne proupalna

Foto: Shutterstock, Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Matičnjak
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Matičnjak
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Matičnjak
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Matičnjak
Foto: Matičnjak
Matičnjak
Foto: Matičnjak
Matičnjak
29.03.2023.
u 09:13
Ivo Bačlija, fitoterapeut i osnivač brenda Matičnjak, objasnio nam je zašto je prehrana bitna danas kada su se alergije i autoimune bolesti pokazale kao pošast modernog doba
Pogledaj originalni članak

Godinama svjedočimo neobičnom trendu - unatoč stalnom poboljšanju zdravstvene zaštite, stope autoimunih i alergijskih bolesti su u porastu. Alergije na hranu, dijabetes tipa 1 i ekcemi samo su neke od bolesti koje muče sve više stanovništva u zemljama s visokokvalitetnom i dostupnom zdravstvenom skrbi. Na prvi pogled, bolja zdravstvena zaštita znači manje bolesti, no odgovor, čini se, nije tako jednostavan. Naš imunološki sustav štiti nas od raznih potencijalnih prijetnji poput mikroorganizama ili alergena, ali ako se imunološki sustav ne „održava“ na odgovarajući način, on s vremenom više ne može prikladno reagirati čak i na benigne okidače.

Stoga smo više informacija o svemu potražili u razgovoru s Ivom Bačlijom, koji je široj javnosti poznat kao jedan od najpoznatijih fito i apiterapeuta, a ujedno i pčelar, uzgajivač, proizvođač i prerađivač ljekovitog bilja, dugogodišnji član Društva inovatora Hrvatske, viši stručni savjetnik u fitoterapijskom Centru Matičnjak u Zagrebu, glavni idejni tvorac i inovator većine proizvoda tvrtke Matičnjak Sativa d.o.o.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Ivo Bačlija

Odrastali ste u prirodi i odmalena bili zaokupljeni biljkama. I obiteljski ste orijentirani na tajne koje skriva priroda. Jeste li već tada znali da će Vaš životni put biti usmjeren na istraživanje nepoznatih svojstava biljaka?

Ljekovito bilje me oduvijek privlačilo jer su biljke toliko kompleksne i zanimljive, njihovo djelovanje je međuuvjetovano brojnim faktorima i svakodnevno otkrivamo nove spoznaje vezane uz njihovo djelovanje, mahom pozitivno. Otac mi je radio u sjemenarskoj kući i oni su bili avangarda u proizvodnji ljekovitog bilja poput žutog noćurka, crnog kima, konoplje i ja sam kao mali shvatio da je to jako vrijedno i počeo pratiti, istraživati… Biljke su intrigantne, pogotovo kada ih pokušaš uvesti u živote drugih ljudi, jer tada ih moraš učiniti praktičnima, što znači da moraju biti u formi da ih je jednostavno uzimati, a da pritom preradom ne oštetimo njihovu ljekovitost. I to nam stalno zadaje posla jer prerađujemo ljekovito bilje u svom prirodnom kompleksu kako bi pomoglo zdravlju.

Kako je došlo do osnivanja danas priznate i poznate tvrtke Matičnjak?

Sjeme crnog kima sam upoznao kao mali i gledao kako ga znalci kupuju, čuvaju i koriste za liječenje. Negdje početkom dvijetisućitih sam upoznao kolegu koji me odveo u Mađarsku gdje se to sjeme prešalo. Tada sam živio u Osijeku gdje su ljudi patili od alergija jer su u poljima zaostale mine nakon rata, širila se ambrozija u neograničenim količinama i alergije su poharale stanovništvo. Tada sam kupio svoju prvu prešu za hladno prešanje i počeo proizvoditi hladno prešano ulje crnog kima koje širi bronhije, smanjuje začepljenost nosa i nadraženost sluznice, sinusa, smanjuje svrbež i napadaje kihanja i to je ljudima pomoglo. Prirodni je antibiotik i, najvažnije, sigurnosni profil mu je besprijekoran, ne kontraindicira s lijekovima i mogu ga uzimati i stari i mladi (djeca), tako da danas svi znaju za crni kim. Mi ga u Matičnjaku prešamo na tjednoj bazi i svaka naša bočica je puna svih ljekovitih tvari koje crni kim mora imati da bi uopće bio ljekovit.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Ivo Bačlija

Iz Vašeg iskustva - koliko su ljudi zapravo upućeni u blagodati koje pruža priroda i biljke i kakav je interes za ljekovito bilje?

Kod nas u Hrvatskoj ljudi cijene ljekovito bilje, onako, sa strahopoštovanjem, kako bi i trebalo biti. Najviše pozornosti ljekovito bilje dobiva kada čovjek oboli. Ipak, primijetio sam da nas svakim danom sve više ljudi pitaju i za preventivno djelovanje ljekovitog bilja, da zaštite svoje tijelo i zdravlje, možda je tu opet korona odradila svoje. Mi u Matičnjaku radimo prilično jake iscrpine i poprilično koncentrirane, vrlo efikasne, i veseli nas vidjeti koliko naši biljni pripravci pomažu ljudima i njihovom zdravlju.

Posljednjih su godina na našim prostorima vrlo raširene alergije i donose teškoće pa i znatno otežavaju život i najmlađima i odraslima. Koji biljni proizvodi mogu pomoći, ublažiti ili čak izliječiti alergije? I kakve su povratne informacije od onih koji koriste Vaše pripravke?

Alergije i autoimune bolesti su se pokazale kao pošast modernog doba i, što se ljekovitog bilja i aktivnih tvari tiče, tu mogu pomoći samo tri stvari: ulje crnog kima, piskavica i omega kiseline. Crni kim će najbolje pomoći, gotovo u apsolutnim omjerima ako imamo dovoljno željeza u organizmu. Željezo u organizmu punimo piskavicom, koja je najbolji prirodni izvor adaptivnog željeza. Omega kiseline, primjerice alfa linolenska iz ulja konoplje, boljeg lana ili oraha su snažne protuupalne masne kiseline koje također pomažu u nošenju s kroničnim stanjima kao što su alergije ili autoimune bolesti.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Kad u proljeće sve procvjeta, počinje sezona najčešćih alergena koji izazivaju alergije

Koliko hrana utječe na zdravlje, pa time i alergološke tegobe? Što savjetujete kao dodatke prehrani koje bismo svi trebali konzumirati? Razlikuje li se potreba dodataka po godišnjim dobima i mogu li iste pripravke upotrebljavati i djeca i odrasli?

Slično kao i autoimune bolesti, alergije su povezane s imunološkim sustavom, okidači su zapravo unutarnji i prehrana igra veliku ulogu. Hrana nam mora biti protuupalna, a ne proupalna, bez obzira na godišnja doba. Najvažnije je u redovnu svakodnevnu prehranu uvrstiti kvalitetne masnoće iz ulja konoplje, boljeg lana ili oraha koje su stvarno hrana i lijek jer su izuzetno protuupalne. Drugo, jako je važno smanjiti ugljikohidrate iz keksa, kolača, pekarskih proizvoda i druge brze hrane. Sve ostalo neka ostane kako je. Ali u odabiru masnoća jako griješimo. Svi, i djeca i odrasli, bi trebali uključiti hladno prešana ulja u prehranu kako bi ostali zdravi, a ako se bolest već pojavila, onda pogotovo.

Kao fitoterapeut što morate znati o osobi koja Vam se obrati da biste joj odredili ljekovitu biljku? Je li to individualan pristup?

U razgovoru često saznam u čemu ljudi griješe i pristup je individualan. Primjerice, uzimaju se razni dodaci prehrani na potpuno neadekvatan način, dobar primjer je ulje origana razrijeđeno u malo vode, što se protivi svim zakonima, na taj način se nadražuje sluznica jednjaka, želuca… Mnogi pretjeruju s maslinovim uljem koje je bogato polifenolima, ali i omega 6 koja je proupalna pa je stoga maslinovo ulje idealno jesti uz ribu koja sadrži omega 3. Puno toga je danas na tržištu i naravno da je teško znati što je dobro, a što loše. Mnogima i nisu potrebne individualne konzultacije jer su naučili dovoljno, pišemo puno blogova i tekstova o našim ljekovitim biljkama i pripravcima te općim preporukama o pravilnoj prehrani. Na individualne konzultacije se mahom javljaju osobe koje su bolesne i kojima je potrebna pomoć pri liječenju. Kod najtežih bolesti naša pomoć je usmjerena na jačanje i zaštitu svega što je u organizmu zdravo, kako bi se mogle provoditi liječničke terapije i kako bi sve zajedno dovelo do konačnog cilja - ozdravljenja.

Foto: Matičnjak
Crni kim – superbiljka koja štiti vaš imunitet 

Što smatrate najvažnijim proizvodima koje bismo svi trebali uvrstiti u svakodnevnu uporabu da bismo očuvali zdravlje ili ga popravili? Koji je tajni "eliksir" iz prirode najljekovitiji i najpotrebniji organizmu?

Ulje crnog kima - bez žlice tog ulja mi ne možemo iskoristiti vitamine A, D, K i E, ono fino ugađa naš imuni sustav jer ga čini adekvatno pripremljenim za razne izazove - da ne djeluje prejako kada to nije potrebno (autoimune bolesti i alergije) ili preslabo kada je organizmu i zdravlju potreban jači imunosni odgovor. Osim ulja crnog kima najproučavanija je sikavica, odnosno silymarin, koji pomaže u regeneraciji jetre, što utječe na cjelokupno zdravlje i pokazalo se da tako posredno pomaže u brojnim situacijama, i kod dijabetičara i kod hormonalnih, kožnih, psihičkih stanja. Naša sikavica, Granulat sikavice je samo mehanički granulirano sjeme pa sadrži i silymarin kompleks, ali i vlakna, vitamine i minerale, jer ništa ne oštećujemo preradom, na sve pazimo. Hladno prešana ulja oraha, konoplje ili boljeg lana, o čemu sam ranije govorio, koristiti svakodnevno, zamijeniti stolna ulja ovim visokonutritivnim uljima je prvo što je potrebno učiniti za zaštitu zdravlja i oporavak od bolesti, bilo u odraslih, bilo u djece. Mogu se koristiti kao dresing za salate, umutiti u kašu, smoothie ili shake, jogurt, varivo, juhe, jedino se na njima ne smije peći ili pržiti.

Foto: Matičnjak
Sikavica - čuvarica naše jetre

Svatko je biće za sebe i ima različite tegobe. Mogu li Vam se svi koji imaju potrebu i osobno obratiti?

Naravno. To je važna odrednica našega rada u Matičnjaku, osobni pristup i ciljane preporuke. Generalizirane preporuke poput onih da se uvrste hladno prešana ulja u redovnu prehranu vrijede za sve i nema osobe koja nije primijetila razliku u svom zdravlju i vitalnosti nakon što se odlučila hraniti zdravim masnoćama - metabolizam se popravlja, smanjuju se infekcije, fokus i mentalna oštrina se poboljšavaju, hormonalni status se uravnoteži, koža, kosa i nokti ojačaju. Međutim, kada bolest nastupi, potrebno je djelovati sveobuhvatno, ispravno liječenje zahtjeva holistički pristup, liječničku terapiju, nutricionističku i fitoterapijsku, a i mi smo jedna karika u tom lancu. Po iskustvu do sada, rekao bih da smo poprilično važna karika.

Sadržaj nastao u suradnji s Matičnjakom.

Pogledajte na vecernji.hr