mljac!

RECEPT DANA Dok ih još ima: Napravite kocke od vanilije s jagodama

Foto: @natalija_mysticcakes
RECEPT DANA Dok ih još ima: Napravite kocke od vanilije s jagodama
10.06.2024.
u 09:30
Skroz jednostavan kolač za pripremu, a tako savršenog ukusa!
Pogledaj originalni članak

Pred vama je još jedan preukusni kremasti kolač koji vrijedi napraviti dok još traje sezona jagoda. U pitanju su kocke od vanilije s jagodama, a sastoje se od bijelog biskvita, pjenaste kreme od vanilije, svježih jagoda i slatkog vrhnja. Skroz jednostavan kolač za pripremu, a tako savršenog ukusa! Recept je s food bloga @mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci (dimenzije pleha: 30×20 cm): 

Za biskvit:

  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 50-100 ml vrućeg mlijeka

Za kremu od vanilije: 

  • 500 ml mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 1 puding od vanilije
  • 1 žlica gustina (10 g)
  • 100 g šećera
  • 1 burbon vanilin šećer (ili običan)
  • 1/2 vrećica želatine (5 g)
  • 250 ml slatkog vrhnja

VEZANI ČLANCI: 

Još:

  • 300-400 g svježih jagoda

Za dekoraciju:

  • 150 ml slatkog vrhnja 
  • jagode
  • naribana bijela čokolada (po želji)

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrsti snijeg. Potom dodajte brašno i žicom ili špatulom vrlo lagano promiješajte da se smjesa sjedini, pazeći da snijeg ne splasne. Pleh dimenzija 30×20 cm nauljite i pobrašnite pa rasporedite smjesu za biskvit i poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici 180 stupnjeva, 15-20 minuta, dok ne porumeni. Biskvit malo ohladite pa ga uz pomoć silikonske četkice poprskajte vrućim mlijekom. Količinu odredite ovisno koliko mokar biskvit volite.

VEZANI ČLANCI: 

U malo mlijeka žicom razmutite žumanjke, puding i gustin. Ostatak mlijeka, šećer i burbon vanilin šećer sipati u lonac i zagrijavati do vrenja. Skinite sa vatre pa ukuhajte puding cijelo vrijeme miješajući žicom. Kuhajte na srednjoj vatri par minuta dok se ne zgusne. Želatin pomiješajte sa 2-3 žlice vode, ostavite koju minutu da nabubri, otopite na najmanjoj vatri i odmah ulijte u vruću kremu. Dobro izmiješajte žicom i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi da se sasvim ohladi. Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Ohlađenu kremu dobro izmiksajte da postane potpuno glatka, pa ručno umiješajte izmiksano slatko vrhnje i lijepo sjedinite u pjenastu kremu. 

Jagode operite i prerežite na polovice. Na biskvit rasporedite oko trećinu kreme i špatulom poravnajte. Na kremu poslažite polovine jagoda okrenute prema dolje i blago utisnite. Na jagode stavite preostalu kremu tako da ih potpuno prekrijete i lijepo poravnajte špatulom. Kolač stavite u frižider na barem sat vremena da se krema ohladi i stegne. Potom ga premažite šlagom od slatkog vrhnja i vratite u frižider na još par sati ili preko noći. Kolač narežite na kocke, dekorirajte jagodama i naribanom bijelom čokoladom po želji.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Svjetski dan bubrega

Ova bolest godišnje pogađa više od 850 milijuna ljudi, simptomi su nespecifični, a ključ je prevencija

Svake godine, drugog četvrtka u ožujku, obilježava se Svjetski dan bubrega. Riječ je o globalnoj kampanji koja se provodi diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o važnosti bolesti bubrega, od koje na svjetskoj razini boluje više od 850 milijuna ljudi, među kojima čak 300.000 u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2019. godine, ova bolest uzrokovala je više od 3,1 milijun smrtnih slučajeva.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.