mljac!

RECEPT DANA Iz bakine kuhinje: Prhka štrudla s borovnicama

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Iz bakine kuhinje: Prhka štrudla s borovnicama
21.08.2024.
u 09:30
Uživajte u ovoj hrskavoj i sočnoj poslastici!
Pogledaj originalni članak

Prhka štrudla od borovnica savršen je desert za sve ljubitelje voćnih poslastica. Kombinacija hrskavog tijesta, kremastog sira i sočnih borovnica čini ovu štrudlu neodoljivim užitkom za nepce. Ovaj recept dovoljan je za pripremu dvije štrudle, savršene za dijeljenje s obitelji i prijateljima. Uživajte! 

Sastojci za tijesto:

  • 130 g glatkog brašna
  • 130 g oštrog brašna
  • 130 g maslaca
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja

VEZANI ČLANCI: 

Sastojci za nadjev:

  • 300 g krem sira
  • Korica jednog limuna
  • 1 vanilin šećer
  • Žličica mljevene tonke (ili vanilije)
  • 1 žlica griza
  • 3 žlice šećera
  • 300 g borovnica

Priprema: U velikoj posudi pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umutite jaje i dodajte ga u smjesu, zatim dodajte kiselo vrhnje. Sve zajedno zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte ih u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

VEZANI ČLANCI: 

U posudi izmiješajte krem sir, šećer, koricu limuna, vanilin šećer i tonku ili vaniliju. Dodajte žlicu griza i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Na kraju umiješajte borovnice pazeći da ih ne zgnječite. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika. Na sredinu tijesta stavite polovicu nadjeva i pažljivo preklopite rubove tijesta preko nadjeva kako biste oblikovali štrudlu. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta i nadjeva. Štrudle pažljivo prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok štrudle ne poprime zlatno-smeđu boju. Ostavite štrudle da se malo ohlade prije rezanja. Poslužite ih posipane šećerom u prahu ili uz kuglicu sladoleda po želji.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.