korizmena kuharica

RECEPT DANA S domaćom tjesteninom: Napravite krpice sa zeljem

Foto: shutterstock
RECEPT DANA S domaćom tjesteninom: Napravite krpice sa zeljem
16.02.2024.
u 09:30
Jednostavne su za pripremu, a bit će još i bolje ako ih napravite s domaćom tjesteninom
Pogledaj originalni članak

Kao prilog ili glavno jelo, krpice sa zeljem vraćaju u naše domove miris i okus djetinjstva. Jednostavne su za pripremu, a bit će još i bolje ako ih napravite s domaćom tjesteninom. Također, pripremite ih na svinjskoj masti umjesto na ulju – ne samo da će ''zacakliti'' jelo nego će mu dati i tradicionalni okus.

Sastojci:

  • glavica od oko 1,5 kg zelja (kupusa glavaša)
  • 1 srednja glavica luka
  • ½ žlice šećera 
  • sol • papar
  • 3 žlice biljnog ulja (ili svinjske masti)
  • 1 žličica svježeg sjeckanog peršina

VEZANI ČLANCI: 

Tijesto za krpice:

  • 300 g glatkog brašna
  • 3 jaja  
  • sol
  • 1 žličica biljnog ulja

Priprema: Na radnoj površini od brašna, jaja, prstohvata soli te žličice ulja umijesite tvrđe tijesto. Ostavite da se odmori. Podijelite ga u četiri do šest loptica. Oblikujte slojeve debljine 2-3 milimetra valjkom ili strojem za tijesto. Posložite ih jedan na drugi, posipajući ih obilno brašnom da se ne zalijepe pa ih nožem izrežite na kvadratiće veličine 3 x 3 cm. Kuhajte ih u kipućoj vodi al dente 2 – 3 minute te procijedite. Nasjeckajte luk na kockice. U tavi zagrijte ulje sa šećerom pa dodajte luk. Dinstajte ga dok ne omekša i požuti. U međuvremenu narežite zelje ili ga krupno naribajte. Uspite ga u posudu s lukom i posolite da što prije pusti vodu. Kad se zelje blago počne karamelizirati, ubacite ocijeđene krpice pa sve promiješajte da se poveže. Popaprite, pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.