Nekad su vjernici postili baš svih 40 dana korizme, obitelji bi se svake večeri okupljale oko stola i zajednički molile krunicu, a odlazilo se i na večernice, klanjanja s blagoslovom, koje su se održavale svaki dan. Tijekom cijelog Velikog tjedna obavljalo se veliko čišćenje kuće i dvorišta, a na Veliku subotu pekle su se pince i slatke pogače, kuhale kobasice, šunke i bojile pisanice koje su se u nedjelju ujutro, na Uskrs, nosile u crkvu na blagoslov. U središnjoj Hrvatskoj bile su neizostavne bistranske žuljčice, a mi imamo recept!
Sastojci:
- kuhani grah (najbolje brašnast)
- luk
- češnjak
- crvena slatka mljevena paprika
- maslac
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Grah skuhajte, zgnječite pa u njega umiješajte na maslacu preprženi sjeckani crveni luk i češnjak te crvenu slatku mljevenu papriku. Po potrebi dosolite. Oblikujte po želji prgice ili kuglice i kratko ih prosušite na zraku.
Savjet: Žuljčice su izvrstan prigrizak, ne samo u vrijeme posta. Izvan korizme možete ih obogatiti i svinjskom mašću i preprženim kockicama suhe slanine ili pak usitnjenim čvarcima. U bistranskom su se kraju u vrijeme posta žuljčice obično posluživale uz prežganu juhu i ćoravi gulaš (od krumpira).
Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas