Hrapoćuša je autentična dalmatinska torta, specifična za Brač, a posebno mjesto Dol. Ova torta je pravi simbol bogate bračke gastronomske tradicije i nosi ime koje potječe od riječi ‘hrapav’, što savršeno opisuje njezinu rustikalnu teksturu. Hrapoćuša se u Dolu sprema najmanje 350 godina, a recept se prenosi s koljena na koljeno. Nazivaju je još Hrapočuša, Bračka torta i Dolska torta, a tradicionalno se poslužuje uz čašu prošeka ili domaćeg vina.
Sastojci:
Biskvit:
- 12 žumanjaka
- 4 bjelanjka
- 12 žlica šećera
- 4 žlice tople vode
- 12 žlica brašna
- malo ruma
- po guštu ekstrakt vanilije
- malo naribane korice limuna
VEZANI ČLANCI:
Nadjev:
- 1/2 kile šećera
- 3/4 kile prepolovljenih oraha
- 8 bjelanjaka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 250°C. Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera umiješajte kao smjesu za biskvit. Dodajte četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, ekstrakt vanilije i naribanu koricu od limuna. Na dno kalupa stavite kružni papir za pečenje i ulijte smjesu. Stavite biskvit u pećnicu i smanjite temperaturu na 200°C. Nakon 5 minuta smanjite pećnicu na 180°C, a nakon 15 minuta smanjite pećnicu na 160°C). Ostanite na 160°C dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju i dok čačkalica ne izađe čista iz sredine kolača.
RECEPT DANA:
Dok se biskvit peče, dodajte orahe, šećer i 8 bjelanjaka u veliki lonac i promiješajte. Stavite lonac na jaku vatru i nastavite miješati dok se šećer potpuno ne otopi, a bjelanjci poprime smeđu karameliziranu boju. Dodajte limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt vanilije i sve promiješajte. Smjesu pažljivo istresite na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane. Sve skupa vratite još jedan put u pećnicu tek toliko da se ‘posuši’ i postane hrskavo (cca 15 min). Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 1,5 sat. Nakon što se kolač ohladi, uzmite nož i povucite ga po obodu torte, odvajajući tortu od stranica kalupa.
Kako skuhati najbolju kavu? Nikad ne koristite kipuću vodu i uvijek pratite recept: