Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Originalno talijansko jelo: Imamo tradicionalni recept za preukusne lazanje

shutterstock
24.06.2024.
u 09:30

Ovo jelo je savršen izbor za obiteljski ručak ili večeru, a može se pripremiti unaprijed i podgrijati kad je potrebno.

Lazanje su jedno od najpoznatijih i najomiljenijih talijanskih jela, koje je osvojilo mnoga srca diljem svijeta. Sočne i bogate, lazanje kombiniraju slojeve tjestenine, sočnog mesnog umaka, kremastog bešamela i sira, stvarajući neodoljiv spoj okusa i tekstura. Ovo jelo je savršen izbor za obiteljski ručak ili večeru, a može se pripremiti unaprijed i podgrijati kad je potrebno. Recept je s food bloga goodFOOD. Uživajte! 

Sastojci: 

Za mesni umak: 

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 komadića celera, sitno nasjeckana
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka
  • 140 g pancete
  • 500 g junećeg mljevenog mesa 
  • 500 g mljevene svinjetine 
  • 200 ml mlijeka
  • 2 x 400 g konzerviranih nasjeckanih rajčica
  • 2 lista lovora
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 grančice timijana
  • 2 žličice sušenog origana
  • 2 goveđe kocke
  • 500 ml crnog vina

VEZANI ČLANCI: 

Za lazanje: 

  • oko 400g listova suhe tjestenine
  • 50 g parmezana, sitno naribanog

Za bijeli umak (bešamel): 

  • 1,5 l mlijeka
  • 1 glavica luka, narezana
  • 3 lista lovora
  • 3 klinčića
  • 100 g maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • naribani muškatni oraščić

Priprema: Prvo napravite bešamel. Stavite mlijeko, luk, lovorov list i klinčiće u veliki lonac i lagano zagrijte do vrenja. Isključite vatru i ostavite 1 sat da odstoji. Za mesni umak u drugi veći lonac stavite ulje, celer, luk, mrkvu, češnjak i pancetu. Lagano kuhajte dok povrće ne omekša, ali ne dobije boju. Dodajte goveđe i svinjsko mljeveno meso, mlijeko i nasjeckane rajčice. Promiješajte, izlomite i zgnječite grudice mljevenog mesa uz stijenke posude. Kad je mljeveno meso uglavnom promijenilo boju, umiješajte sve začinsko bilje, kockice temeljca i crno vino te pustite da lagano kuha. Poklopite i kuhajte 1 sat, povremeno miješajući da se dno ne uhvati.

VEZANI ČLANCI: 

Otklopite i lagano pirjajte još 30 min do jedan sat dok meso ne omekša i ne postane sočno. Kušajte i začinite. Za završetak bešamela procijedite mlijeko kroz gusto cjedilo u jedan ili dva vrča. U istoj tavi otopite maslac pa drvenom kuhačom umiješajte brašno i kuhajte 2 minute. Umiješajte malo po malo procijeđeno mlijeko – smjesa će se prvo zgusnuti, ali nastavite, postupno dodajući mlijeko kako biste izbjegli grudice. Pustite da lagano kuha uz stalno miješanje. Lagano miješati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Začinite solju, paprom i dobro naribanim muškatnim oraščićem.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Žlicom mesnog umaka premažite dno posude za pečenje. Pokrijte s jednim slojem listova suhe tjestenine, po potrebi ih izlomite da stanu, a zatim prelijte četvrtinom bešamela. Žlicom dodajte trećinu mesnog umaka i pospite malo parmezana. Ponovite slojeve – tjesteninu, bešamel, meso i parmezan – još dva puta da iskoristite sav mesni umak. Dodajte posljednji sloj tjestenine, zadnji dio bešamela i preostali parmezan. Pecite 1 h dok ne nastanu mjehurići, lazanje porumene i postanu hrskave na vrhu.

Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije