Bigoš, poljska nacionalna delicija, tradicionalno je jelo koje spaja bogate okuse kiselog kupusa, mesa i začina. Ova verzija s kobasicama donosi jednostavnost pripreme i neodoljivu aromu koja budi osjećaj domaće kuhinje. Topao, zasitan i idealan za hladnije dane, Bigoš je jelo koje ćete poželjeti dijeliti s obitelji i prijateljima. Prepustite se ovom klasičnom receptu koji priča priču o tradiciji, okusu i toplini doma!
Sastojci:
- 1 kg svinjetine
- 3 domaće dimljene kobasice
- 200 g suhog mesa
- 150 g slanine
- 1 kg kiselog kupusa
- 1 manja glavica kupusa
- 250 g šampinjona
- 6 suhih šljiva
- 2 glavice luka 2
- režnja češnjaka
- pasirana rajčica
- kopar
- ružmarin
- peršin
- kim u prahu
- sol, papar
- ulje
Priprema: Meso narežite na kocke, posolite, popaprite, dodajte peršin, ružmarin i kim te ga ostavite u marinadi sat vremena. Narežite svježi kupus na trake, a narezani kiseli kupus isperite u hladnoj vodi i ocijedite. Izrežite kobasice na ploške, a suho meso i slaninu na manje komade. U veliki lonac na ulju pirjajte sjeckani luk i zgnječeni češnjak. Dodajte svježi kupus i ploške šampinjona, pa kad malo sve omekša, posložite slaninu, dimljeno meso i kobasice. Stavite jedan dio kiselog kupusa, suhe šljive i koncentrat rajčice te ubacite marinirano meso i ostatak kiselog kupusa. Zalijte vodom i pustite neka krčka na laganoj vatri najmanje dva sata, može i dulje. Po potrebi zalijevajte vodom ili temeljcem