jesenska slastica

RECEPT DANA Kestenijade su u punom jeku, a mi vam donosimo najbolji recept za domaći kesten pire

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
RECEPT DANA Kestenijade su u punom jeku, a mi vam donosimo najbolji recept za domaći kesten pire
12.10.2024.
u 09:00
Domaći kesten pire možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana ili ga zamrznuti za kasniju upotrebu.
Pogledaj originalni članak

Jesen je vrijeme kada kesteni postaju neizostavni dio naše kuhinje. Domaći kesten pire je pravi klasik koji se lako može pripremiti kod kuće, a njegova bogata, slatkasta aroma savršeno se uklapa u razne slastice ili može poslužiti kao ukusan desert sam po sebi. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je delikatan, kremast i savršeno sladak pire koji možete koristiti za razne kolače, torte ili uživati u njemu uz malo šlaga. 

Sastojci:

  • 1 kg sirovih kestena
  • 500 ml mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 25 ml ruma
  • 25 g šećera
  • Šlag za ukras

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Kestene stavite u kipuću vodu i kuhajte ih 45-60 minuta, dok ne omekšaju. Nakon što su kuhani, pustite ih da se malo ohlade, ali ne potpuno, jer se topliji kesteni lakše gule. Ogulite kestene, obavezno uklanjajući i tanku unutarnju opnu, jer ona može biti gorka i utjecati na okus pire. Oguljene kestene stavite u prikladnu posudu i zgnječite ih u pire. Zatim dodajte mlijeko, vanilin šećer, rum i običan šećer. Dobro promiješajte dok kesteni ne upiju mlijeko i dok smjesa ne postane glatka i homogena. Ako je smjesa pregusta, dodajte još mlijeka dok ne postignete željenu gustoću. Ako je previše rijetka, kuhajte je još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Kada smjesa postane gusta i kremasta, po želji je možete propustiti kroz mlin za izradu rezanaca, dajući pireu tradicionalan izgled. Kesten pire poslužite u željenoj posudi i ukrasite ga šlagom.

Cijene kestena šokirale Zagrepčane: Provjerili smo što se zapravo dobije za pet, sedam i osam eura

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.