za zdravlje

Zapravo su dobre za vas: Dijetetičarka kaže da ove tri 'loše' namirnice trebate jesti

Shutterstock
12.10.2024.
u 10:00

Registrirana dijetetičarka Abbey Sharp odlučila je razbiti neke od mitova o određenoj hrani

"Kultura prehrane voli demonizirati ovu hranu, ali ona zapravo može biti dobra za vas!", napisala je registrirana dijetetičarka iz Toronta, Abbey Sharp, u videu koji je prošli tjedan objavila na TikToku. Krumpir, žumanjci i punomasni mliječni proizvodi na vrhu su popisa "loše" hrane, a koju Sharp želi da konzumirate, piše New York Post.

Krumpir: Krumpir je stekao lošu reputaciju jer ima puno ugljikohidrata. Osim toga, mogu brzo postati nezdravi kada ih pržite u dubokom ulju, posolite ili nalijete maslacem. "Od krumpira se ne debljate sami po sebi", tvrdi Sharp. Inzistira na tome da su krumpiri dobar izvor kalija, vitamina C i vitamina B6. 

Prirodno su bez masti i kolesterola, iako sadrže otporni škrob. To je vrsta vlakana koja je teško probavljiva, ali može pomoći u regulaciji šećera u krvi i može spriječiti pretilost, rak debelog crijeva i dijabetes. Krumpir je također vrlo zasitan. Sharp je citirala istraživanje iz 1995. koje je pratilo koliko su se ljudi osjećali zadovoljnima nakon konzumiranja 38 različitih namirnica.

@abbeyskitchen Diet culture loves to demonize these foods but they can actually be pretty good for you! Which one of these surprised you? #healthyeating #dietitiansoftiktok #potatotiktok ♬ September - Earth, Wind & Fire

Kuhani krumpir bio je na prvom mjestu, sedam puta zasitniji od najslabije ocijenjene namirnice, kroasana. Preporučuje se pečenje ili kuhanje krumpira na pari i ostavljanje kore jer se u njoj nalaze vlakna. Umjesto soli i vrhnja, za bolji ukus posegnite za koprom, origanom, svježim vlascem, lukom u prahu, češnjakom u prahu ili običnim jogurtom.

Žumanjci: Uvijek možete kombinirati svoje krumpire sa žumanjcima za laganiji pire krumpir. "Smatram da je kultura prehrane predugo prikazivala žumanjke kao masne kolesterolske bombe koje će vam odmah otvrdnuti arterije", objašnjava Sharp. Žumanjak velikog jajeta ima 200 miligrama kolesterola, ali, kako ističe Sharp, "sada znamo da kolesterol iz hrane zapravo ne utječe na naš kolesterol u krvi."

Sveučilište Harvard izvješćuje da najveći utjecaj na kolesterol u krvi, pokazatelj rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, nema količina kolesterola koju unosite hranom, već masnoće i ugljikohidrati koje unosite. Sharp kaže da se žumanjci mogu "pohvaliti" ključnim nutrijentima poput vitamina D i kolina, koji je važan za rad mozga i živčanog sustava, te sadrže do polovice proteina u odnosu na cijelo jaje.

VEZANI ČLANCI:

Punomasni mliječni proizvodi: Na kraju, Sharp pohvaljuje punomasne fermentirane mliječne proizvode poput jogurta zbog sadržaja konjugirane linolne kiseline, koja može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti tjelesnu masnoću, butirata, koji je dobar za zdravlje crijeva, gangliozida, koji su ključni za razvoj mozga.

"Nedavna istraživanja također nisu otkrila povezanost punomasnih mliječnih proizvoda i kardiovaskularnih bolesti, dok su druga istraživanja otkrila da punomasni mliječni proizvodi zapravo mogu smanjiti rizik od pretilosti i debljanja", kaže Sharp. Harvard preporučuje kombiniranje niskomasnih mliječnih proizvoda s punomasnim, poput čaše mlijeka s jedan posto masti ili obranog mlijeka i punomasnog jogurta. "Mislim da imamo puno mitova za razbiti", zaključuje Sharp.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije