korizmena kuharica

RECEPT DANA Kisela repa s grahom: Ukusan recept naših starih

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Kisela repa s grahom: Ukusan recept naših starih
29.02.2024.
u 09:30
Meso se jelo samo nedjeljom koja, prema tamošnjim običajima, nije korizmeni dan.
Pogledaj originalni članak

Kao i u Gorskom kotaru, i u Lici su se u vrijeme posta i nemrsa pripravljala jela poput kiselog zelja, kisele repe, graha i krumpira – od pečenog ili kuhanog krumpira začinjenog s malo masnoće do začinjene palente, palente s mlijekom, kukuruznica ili šmorna, sira i vrhnja, domaćeg kruha te kompota od sušenog voća. Meso se jelo samo nedjeljom koja, prema tamošnjim običajima, nije korizmeni dan. A, danas vam donosimo recept za kiselu repu s grahom. 

Sastojci:

  • 1 kg kisele repe
  • 500 g graha (može i iz konzerve)
  • crvenog
  • 50 ml ulja
  • 40 g brašna
  • 60 g luka
  • češnjak
  • sol
  • 1 žlica Vegete
  • crni papar u zrnu

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Namočeni grah prokuhajte kratko u vodi, ocijedite ga i stavite kuhati u drugu vodu. Posebno skuhajte kiselu repu s lovorovim listom, nekoliko zrna papra i Vegetom. Kuhanu repu dodajte u kuhani grah. Napravite zapršku tako da na ulju popečete sitno nasjeckani luk, da se zazlati, umije- šate brašno i zalijete s malo hladne vode. Sve umiješajte u grah i repu. Dodajte nasjeckani češnjak, posolite i sve zajedno još kratko prokuhajte. Kiselu repu poslužite uz žgance.

Savjet: Grah s repom bit će još ukusniji ako ga kuhate zajedno sa svježim ili suhim svinjskim nogicama ili nekim drugim suhim mesom – naravno, nakon posta.

Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.