mljac!

RECEPT DANA Moderna verzija tradicionalne slastice: Knedla kolač sa šljivama

Foto: @natalija_mysticcakes
RECEPT DANA Moderna verzija tradicionalne slastice: Knedla kolač sa šljivama
04.09.2024.
u 09:30
Nisu knedle nego kocke, ali oblik je i onako manje bitan jer ukus je onaj koji osvaja već na prvi zalogaj.
Pogledaj originalni članak

Ovaj knedla kolač sa šljivama i grizom savršena je zamjena tradicionalnim okruglica sa šljivama, ali se priprema puno brže i jednostavnije. Na dnu i na vrhu imamo pržene prezle koje se rade na potpuno isti način kao i za prave knedle. Nakon što ste dno posude posuli mrvicama, na njih se izlije sloj kuhanog griza. Zatim dolazi nadjev od šljiva i druga polovica griza, odozgo se posipa ostatkom mrvica te dobro ohladi u frižideru. Recept je s food bloga @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci:

Za nadjev od šljiva:

  • 1 kg šljiva
  • 50 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 50 g gustina
  • 5 žlica vode
  • 1 vrećica (5 g) cimeta

VEZANI ČLANCI: 

Za mrvice:

  • 200 g krušnih mrvica
  • Prstohvat soli
  • 25 g maslaca
  • 3 žlice ulja
  • 3 žlice šećera

Za nadjev od griza:

  • 1 litra mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 150 g pšeničnog griza
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca

Priprema: Šljive dobro operite, očistite od koštica i narežite na manje komade. Stavite ih u lonac, dodajte šećer i vanilin šećer te kuhajte na jakoj vatri uz povremeno miješanje. Kad prokuha, smanjite vatru na srednju i kuhajte uz miješanje 10-15 minuta dok šljive ne omekšaju. Gustin razmutite u vodi i dodajte omekšalim šljivama. Dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta na srednjoj vatri dok se nadjev ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte cimet, promiješajte i ostavite sa strane dok ne bude potrebno.

VEZANI ČLANCI: 

Mrvice: U tavu s debljim dnom stavite maslac i otopite ga na laganoj vatri. Zatim dodajte ulje, krušne mrvice i sol. Sve dobro promiješajte drvenom kuhačom i pržite na srednjoj vatri uz stalno miješanje oko 10 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe. Maknite s vatre i nastavite miješati još minutu-dvije dok se tava malo ne ohladi kako mrvice ne bi zagorjele. Dodajte šećer, promiješajte i ostavite da se ohladi.

Nadjev od griza: U lonac ulijte 800 ml mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer, te zagrijavajte na vatri. U preostalih 200 ml mlijeka umutite jaje i griz, pa tu smjesu ulijte u zagrijano mlijeko. Kuhajte 5-10 minuta na srednjoj vatri, uz stalno miješanje, dok se griz ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte pjenjačom dok se ne rastopi i smjesa ne postane glatka.

Slaganje kolača: Na dno pleha veličine 30×20 cm rasporedite polovinu mrvica i ravnomjerno ih pritisnite da pokriju cijelo dno. Na mrvice ulijte prvu polovicu nadjeva od griza i pažljivo ga poravnajte. Preko griza rasporedite mlaki nadjev od šljiva i također ga poravnajte. Zatim na nadjev od šljiva stavite drugu polovicu nadjeva od griza, ravnomjerno ga rasporedite žlicom i poravnajte. Na kraju ravnomjerno pospite drugu polovicu mrvica po vrhu kolača, stavite ga u hladnjak i dobro ohladite. Narežite na kocke i uživajte!

Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.